tisdag, januari 17, 2012

Sverige borde medla mellan USA och Iran

Sverige borde medla mellan USA och Iran, skriver Erik Thor, språkrör för grön ungdom idag i Gävle Dagblad. Thor noterar också att många anklagelser mot Iran saknar trovärdighet. Det finns varken bevis för att Iran håller på att skaffa kärnvapen eller att man skulle sammarbeta med al Qaida.

Även Carl Bildt har tidigare påpekat att kärnvapenanklagelserna mot Iran är alarism. Fast tyvärr bara på sin blogg (5/1) och och denna insikt tycks inte ha påverkat Sveriges politik. För Carl Bildt är det viktigare att behaga USA och stormakterna i EU än att öppet ta strid mot krigspropagandan. Affärerna är alltid viktigast. Det är ju också därför som Bildt, och Sverige, inte förmår säga att Turkiets folkmord på armenierna under första världskriget är ett faktum.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Fast de få svenskar som försökt medla i MÖ har ju mördats, så man förstår ju oviljan att lägga sig i där - om man inte kryper under USA:s vingar förstås.

Jon Brunberg sa...

Problemet, som jag förstått det, är att Sveriges regering konsekvent vägrar att medla i konflikter trots att man då och då får förfrågningar. Det verkar som om man inte vill att sverige skall vara ett land som står för konfliktlösning. Det lämnar man till Finland eller Norge i stället.

Per A. sa...

Ett svenskt försök till medling skulle gå emot de krafter i USA som gärna ser en konfrontation.

Eftersom insamlande av amerikanska kompispoäng har varit ett huvudmål för svensk utrikespolitik sedan ca år 2001, så kommer sig ett svenskt medlande knappast på fråga.