torsdag, februari 23, 2012

Chatta med Trita Parsi


Just nu kan man chatta med Trita Parsi, författare till Treacherous Alliance
The Secret Dealings of Israel, Iran, and the United States på DN:s webbsida. Fast man måste ha ett facebook konto... Treacherous Alliance ger en helt annan bild spelet mellan Iran, Israel och USA än man vanligtvis serveras i massmedia. I en fotnot i nämnda bok avfärdar Tritan också föreställningen att Ahmadinejad skulle ha sagt att Israel ska raderas från kartan. Själv har jag inte träffat en enda persisktalande akademiker som anser att Ahmadinejad är korrekt översatt i det här fallet. För några veckor sedan kommenterade SvD:s Daniel Persson frågan på sedvanligt undanglidande sätt:

I sin blogg på The Atlantics hemsida konstaterade Jeffrey Goldberg för ett drygt år sedan att många försvarare av Iran invänder att Ahmadinejad är missförstådd och att han faktiskt aldrig sagt att Israel ska utplånas. I det förhandenvarande exemplet var det dr Reza Aslan, en av USA:s profilerade religionsförfattare, som hävdade att det berodde på ett enskilt översättningsfel.

Jag känner inte till Reza Aslan men de professorer jag intervjuat till exempel (Hamid Dabashi och Juan Cole)
avfärdar den gängse översättningen trots att de avskyr den iranska regimen. Även svenska UD anser att de citat man brukar se i media inte stämmer. Men i stället för att ta ställning i frågan - det vore väll intressant att veta om SvD citerat Ahmadinejad felaktigt i flera år - låtsas Persson bringa klarhet genom att hänvisa till andra uttalanden. (Svenska UD verkar också mena att det inte är så allvarligt om man citerar falskt, då Ahmadinejad inte förnekat citatet när västjournalister tagit upp det.)

Nu var det länge sedan SvD ledarsida använde sig av "Utplåna Israel från kartan" citatet så kanske har man ändå insett att det är falskt. I flera år brukade SvD hävda att Ahmadinejad deltagit i ockupationen av den amerikanska ambassaden i Iran. I Iran är det ingen som tagit det ryktet på allvar. Och eftersom SvD nu slutat tjata om det är det möjligt att de insett att det inte stämmer. Någon rättelse är dock inte att vänta. Man rättar sig ju inte ens efter sitt påhittade Ingvar Carlssoncitat för några år sedan.

Så här undanglidande brukar skriverierna om Iran vara. Logiken brukar vara ungefär så här: Iran måste ha ett kärnvapenprogram, eftersom de hotat utplåna Israel. Och de måste ha hotat utplåna israel för att de har ju ett kärnvapenprogram. Eller, de måste ha ett kärnvapenprogram, för de har ju ett missilprogram. osv osv...

DN

Inga kommentarer: