torsdag, mars 22, 2012

En borgerliga demokrati


Les Bourgeois de Calais. Auguste Rodin.Är datalagringsdirektivet en okontroversiell historia? Ska man tro riksdagen råder det närmast konsensus i frågan. 233 röster för och bara 41 mot. Om riksdagsbeslutet verkligen avspeglar opinionen så vill folk ha mera statlig övervakning. Det gäller tydligen även politiker som brukar kalla sig liberala eller nyliberala.

Beslutet visar återigen att det är ett misstag att tro att liberaler motsätter sig statens makt. Liberaler vill inte ha mindre stat – de vill ha en stat som tjänar deras intressen. De vill ha en stark polis som upprätthåller äganderätten och andra liberala värden. Och för att kunna utföra sitt jobb behöver polisen kunna övervaka kommunikationen mellan medborgare.

De som hört talas om IB affären vet att man i socialdemokraternas fall inte heller kan tala om något svek. Nyliberalismen slog också igenom då socialdemokraterna hade regeringsmakten. Och då vänsterpartiet fungerade som lojalt stödparti. Så var det även i Frankrike och Nya Zeeland.

I Frankrike var det vänster i form av Jules Ferry, Guy Mollet och Francois Mitterand som organiserade koloniala massakrer. Även den parlamentariska marxismen har en passion för att civilisera barbarer med vapen. Så man ska inte vara förvånad över att vänsterpartiet och socialdemokraterna röstat för att skicka svenska soldater till Afghanistan. Eller att även socialdemokraterna tycks ha en passion för att sälja vapen och krigsmateriel till de obehagligaste diktaturer.

Vänsterpartiet,miljöpartiet och några enstaka centerpartister kan rösta emot datalagringsdirektivet, och annat, när deras röster inte har någon betydelse. Man kan ha fräna debatter om vargjakt, men i ekonomiska och säkerhetspolitiska frågor har vi närmast en enpartistat. Det går inte att rösta på ett sätt som undergräver marknadens makt i en borgerlig demokrati.

SvD1 DN1 DN2 Dn3 Aftonbladet GP LaholmsT

3 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det kanske är så att "vänster" såväl som "höger" identifierar sig med staten i första hand. Båda begreppen syftar ju på placeringen i en parlamentarisk församling, så det ska man inte vara så förvånad över.

Pierre Gilly sa...

Kuggar i samma maskin...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.