söndag, mars 18, 2012

Inga iranska kärnvapen, säger Mossad.


Att Iran snart kommer att ha kärnvapen är en nyhet som hamnat på tidningarnas första sidor i snart trettio år nu. Att Iran ännu inte har kärnvapen och information som tyder på att de inte ens har ett kärnvapenprogram får däremot inte alls samma uppmärksamhet. Ett TT telegram med rubriken ”Mossad tvivlar om Iranskt atomvapen” som bland annat DN och SvD publicerade i söndags illustrerar det här fenomenet. Där kan man läsa att

”Israels spionorgan Mossad har samma uppfattning som kollegerna i USA om Irans atomambitioner, skriver New York Times. Tidningen har tidigare rapporterat att USA:s underrättelseanalytiker inte har hittat bevis på att Iran bygger kärnvapen.”


Med tanke på att både DN och SvD på nyhetsplats och i ledare i åratal rapporterat om nära förestående iranska kärnvapen så kan man tycka att telegrammet borde ha hamnat på tidningens förstasida.

Svenska opinionsbildare borde fundera över hur det kan komma sig att både israeliska och amerikanska politiker kan ha så olika åsikter om Irans kärnkraftsprogram. Förstår politiker frågan bättre än säkerhetstjänstens experter?

EU:s och USA:s sanktioner mot Iran har dessutom införts för att stoppa Iran från att stoppa ett kärnvapenprogram som alltså inte existerar. Hur ska Teheran kunna övertyga amerikanska politiker om att de inte håller på att skaffa kärnvapen om dessa inte ens tror på det egna landets säkerhetstjänst?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Chamberlin o Churchill hade olika åsikter om Nazityskland. Resten är modern historia...

Jan Wiklund sa...

Fast i det fallet var det ju bara att läsa Mein Kampf för att få veta vem som hade rätt...

Jonas ( en röst för fred) sa...

Jag tycker att världen handlar inte om övertygelser!!
Iran försöker inte heller inte att övertyga de som har i syftet att skapa krig, sen den dagen de stängde Amerikanska och den sionistiska enhetens ambassad i Tehran, har de varit medvetna om sådana ondska inte försvinner om det inte bryter ut ett riktigt helvette, en liten del av helvette fick de genom att fienden beväpnade och stödde Saddam, samt hårda sanktioner som hårdnar till med tiden. Iran står ut och bekämpar dessa svårigheter samtidigt förbereda sig Iran för en attack av de självaste....... som inte har nått annat medel längre för att bekämpa mänsklighetens hopp för fred och rättvisa.

Anonym sa...

"Hur ska Teheran kunna övertyga amerikanska politiker om att de inte håller på att skaffa kärnvapen om dessa inte ens tror på det egna landets säkerhetstjänst?"

Att inte vägra släppa in inspektörer i kärnaläggningar och upphöra med stormaktsambitionerna skulle nog göra susen. Men när ett land som försöker bli en regional stormakt vägrar släppa in inspektörer i sina kärnanläggningar, då behövs det inga direkta bevis för att det utvecklas kärnvapen.

Det verkar som att du missat den klara punkten: Du hävdar att det går att utesluta ett kärnvapensprogram, men underättelsetjänsterna säger endast att det saknas klara bevis för att sådant existerar. Det finns väldigt mycket som sammantaget talar för att Iran utvecklar kärnvapen, ungefär som att O.J. Simpson mördade sin fru. Då har man inte råd att göra annat än anta att så är fallet.

Anonym sa...

Jan Wiklund, och nu behövar man bara lyssna på Ahmadinejad säger för att förstå vem som har rätt. Iranierna har tydligen sagt att de bara skulle behöva en enstaka bomb för att förinta Israel. Visst är det svårt att övertyga folk om att man inte utvecklar bomber när man säger så.