torsdag, april 05, 2012

Bruna tungor i (m)


Sverige gör olagliga affärer med Saudiarabien. Lagar och regler tycks ha kringgåtts med hjälp av bulvanföretag.

Trots att försvarsministern tvingats avgå får han lovord av den moderata ordföranden i försvarsutskottet, Hans Wallmark (Tolgfors har gjort stora insatser). Naturligtvis nämner han inte Saudiarabien.

I Svenska Dagbladet kritiserar Wallmark Miljöpartiet för att det inte känner samma stolthet över svensk vapenexport som han själv gör. Jobb inom försvarsindustrin kan försvinna om MP får igenom sitt partiprogram.

Naturligtvis nämner han inte att MP helt saknar inflytande över svensk vapenexport.

Det här är Wallmarks vanliga tillvägagångssätt. När regeringen gör något ”skämsigt” går han alltid till offensiven i någon symbolisk men rätt oviktig fråga.

När Carl Bildt på hösten 2011 förhindrade ett beslut om sanktioner mot Syrien – det var vi ensamma om i EU – blev Wallmark riktigt upprörd. Snabbt skrev Wallmark flera artiklar där han kritiserade ärkebiskop Anders Wejryd för att denne året innan talat med Syriens president. Så kan man både byta ämne och framstå som moralisk.

Bland moderata väljare tycks det finnas en hel del som tycker att det är fel att exportera vapen till Saudiarabien. Men bland moderater med politiska uppdrag har inte en enda offentligt uttryckt någon upprördhet.

Att M är det mest toppstyrda av alla riksdagspartier har varit känt bland statsvetare sedan sjuttiotalet. Den före detta moderata riksdagsledamoten Ann-Marie Pålsson beskriver i sin bok ”Knapptryckarkompaniet – Rapport från Sveriges riksdag” ett parti med drag av Nordkorea. Det mesta bestäms av den store ledaren, och partiledningen.

Toppstyrningen är möjlig då partiledaren kontrollerar partiets kassa, vem som ska få välbetalda uppdrag i riksdagen och även har ett stort inflytande över vem som hamnar på valbar plats.

Naturligtvis kommenterar Wallmark och andra toppmoderater inte den här kritiken. På sin blogg beskriver Wallmark i stället M som ”ett lyssnande parti”. Han hävdar att det är viktigt att idéer kommer från ”en bred krets”.

Ska man göra politisk karriär i Moderaterna i dag bör man först och främst vara lojal mot partiledaren. I riksdagsgruppen kallas detta för att ha brun tunga.

Publicerad i KB

Inga kommentarer: