tisdag, april 17, 2012

En ovanligt otydlig moderat


Saudiskt pansar på väg till Bahrein för att slå ner demokratirörelsen.Här är mitt senaste inlägg i den långa debatten med Hans Wallmark, ordförande i riksdagens försvarsutskott, i Kristianstadsbladet.

Bara åtta procent av svenska folket tycker att det är rätt att exportera vapen till diktaturer, visar en undersökning som SVT presenterat. Men Hans Wallmark (M) vägrar att erkänna att frågan ens existerar.

I sitt senaste inlägg (13/4) fortsätter han att presentera ett falskt dilemma: antingen fortsatt export till alla länder, eller ingen export alls.

Det är dock fullt möjligt att sälja vapen till Schweiz, en demokrati som levt i fred i århundraden, och att inte sälja till Saudiarabien.

Den saudiska diktaturen förtrycker inte bara sin egen befolkning utan hjälpte nyligen till att kväsa demokratirörelsen i grannlandet Bahrain.

Carl Bildt (M) har varit chockerande öppen med att han inte ser något problem med fortsatta vapenaffärer med "familjeföretaget" Saudiarabien och andra diktaturer.

Cynismen är inget nytt fenomen. Ola Ullstens folkpartiregering gav Sveriges finaste utmärkelse, kungliga serafimerorden, till Rumäniens diktator Nicolae Ceausescu. Vad gör man inte för exportindustrin?

Wallmark är dock en ovanligt otydlig moderat. Att jag tidigare kallat Wallmark falsk som en tvåkrona beror hans ständiga vana att lägga ut dimridåer. Det är välförtjänt.

Uttrycket brun tunga används inom den moderata riksdagsgruppen för att beskriva fjäsket för partiledaren och de närmast honom.

Har Wallmark en brun tunga? Har Wallmark någonsin yppat en åsikt som avviker från partitoppen?

Wallmark vill hellre tala om min syn på Iran än Sveriges affärer med Saudiarabien. Faktum är att jag står ganska nära vår utrikesminister i den här frågan.

Precis som Bildt menar jag att medierna gett en missvisande bild av Irans påstådda kärnvapenprogram (se utrikesministerns blog, den 5 januari 2012 ”Alarmism eller analys”).

Därför välkomnar jag att Bildt nyligen bjöd in Irans vice utrikesminister Aliasghar Khaji till Stockholm för samtal. Kanske fick även Wallmark tillfälle att skaka hand med den iranska delegationen.

Inga kommentarer: