söndag, april 15, 2012

Gula faranIdag återupplivar Jonas Fröberg i SvD en gammal västerlänsk tradition och varnar för att Kina strävar efter "världsherravälde". I Fröbergs version tycks världsherraväldet bestå i att väst förlorar möjligheter att intervenera när väst och Kina blir ömsesidigt ekonomiskt beroende av varandra. Intervenera för att införa demokrati osv.

 


Svd e24 e242

2 kommentarer:

martin sa...

Ajajaj. Jag måste var försiktigare med vad jag säger hör jag. Jag brukar skämta med liberaler om kina. Tar fram Maos teori om den permanenta revolutionen och förklarar att kinas skenbara kapitalism, bara är den Maoistiska världsrevolutionen som tagit andra vägar för att komma framåt. Frågar liberalen om han tror att en partipamp som vuxit upp i ett kommunistland, fostrad inom partiet har samma värderingar som dem. Tror han att de som kan beordra fram vilket skrytbygge som helst till sig själva är intresserade av vårt krimskrams? Tror han att de tänker kortsiktigt? Jag brukar trissa på längs den vägen tills liberalen är blek i hyn.

Verkar som denne Jonas gått på samma skämt och tagit det på fullt allvar.

Den enda interventionen jag kan komma på som var motiverad var Vietnams intervention i Kambodja, resten har väl varit erövringskrig och kolonialism i humanitär skrud. Så det är nog inte så dumt om det blev färre "interventioner".

Pierre Gilly sa...

Vietnams invasion av Kambodja passar inte in i liberalernas världsbild men är utan tvekan det bästa exemplet på en verklig humanitär intervention.