måndag, april 02, 2012

Gunnar Jonssons falska dilemma


Idag ger Gunnar Jonsson i sin ledare DN:s läsare en snabbkurs i klassisk krigspropaganda.

1. Majoriteter övertygar, så en propagandist bör låtsas att han tillhör majoriteten:

”Demokrater och republikaner är ense om det ödesdigra i att Iran skaffar kärnvapen. ”


Det är visserligen sant att den politiska eliten i USA är enig om detta, men så är det inte när det gäller kunskapseliten. Bland säkerhetspolitiska experter är en stor majoritet inte alls lika oroliga för iranska kärnvapen. Den amerikanska säkerhetstjänsten brukar påpeka att Irans ledare är rationella och går att förhandla med.

2. Måla upp ett akut hot

”hotet mot landets (Israels) existens”

Israel anses allmänt ha ett stort lager kärnvapen. Alla torde vara överens om att Iran inte har några kärnvapen. Så här skrev TT i ett telegram för några veckor sedan:

”Israels spionorgan Mossad har samma uppfattning som kollegerna i USA om Irans atomambitioner, skriver New York Times. Tidningen har tidigare rapporterat att USA:s underrättelseanalytiker inte har hittat bevis på att Iran bygger kärnvapen.”


Även Reuters har rapporterat samma sak.

3. Ge medborgarna ett falskt dilemma att ta ställning till.

”Skärp sanktionerna ytterligare, absolut, säger Jamie Fly. Men han tror inte att Iran låter sig övertygas av det. Därför måste ett militärt slag mot kärnvapenanläggningar vara ett alternativ: ett dåligt, men till slut kanske det enda återstående.”

Dvs Välj mellan sanktioner som inte fungerar eller krig.

Allt det här är klassisk krigspropaganda. Det finns mycket mer att säga om den här ledaren men det får bli vid ett annat tillfälle.

DN2

3 kommentarer:

Carneholmbaggis sa...

Det sorgliga är att USA och andra stormakter inte klarar av att det skulle vara fred i världen. De är alltför beroende av att deras vapenindustri hålls igång och att det finns ett potentiellt hot, varsomhelst i världen räcker bra i dag. Förr var det bara att skydda sina gränser.

Jan Wiklund sa...

För att inte tala om att impopulära ledare har ett behov av ett yttre hot så att inte folk ska tänka på deras egna misslyckanden.

Fast det kan ju slå fel. Som för de argentinska generalerna. Eller Nikolaus II.

Anonym sa...

Varför får Israel som ju ockuperar Palestina ha kärnvapen, medan Iran som inte ockuperar något annat land inte får ha??