måndag, april 30, 2012

Kollaps för det svenska försvaret


Försvaret allt närmare total kollaps, är slutsatsen av Svd:s gransking av arvet efter förre försvarsminister Sten Tolgfors tid. En orsak är att reformer aldrig tillåtits kosta något.

Så här sammanfattar Johan Tunberger, tidigare överingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut:
”Fartygen är så svagt beväpnade att de inte är en trovärdig slagstyrka om de skulle tvingas ut i strid. Att vi har 100 moderna Jas-plan spelar ingen roll om bristen på luftvärn i armén gör att vi inte kan skydda våra flygbaser utan flyget slås ut redan på marken, den risken är överhängande, varnar
Han ser samma typ av problem över hela linjen:
Vi har öar av system som fungerar – men de kan inte samverka. Arméns stridsfordon saknar samband för att ledas effektivt och har heller inte samövat. Försvaret kan inte genomföra stora operationer och resultatet är att det svenska försvaret inte kan sättas in i strid om det skulle bli nödvändigt”

Jämför detta med den nyspråkliga hyllning av Tolgfors insatser och situationen som ordförande i försvarsutskottet, moderaten Hans Wallmark, gav för en tid sedan:
”Det finns (…) skäl att påminna om de stora insatser Sten Tolgfors gjort för det svenska försvaret. Han har på ett gediget sätt medverkat till en nödvändig reformering och renovering. För några år sedan präglades debatten mycket av budgetunderskott och förbandsnedläggningar. Så är verkligen inte fallet idag!
Överbefälhavaren har nyligen presenterat både Årsredovisning för 2011 som Försvarsmaktens budgetunderlag. Rutinerna har stramats upp och numera redovisas till och med överskott. Drygt 500 miljoner kronor kan föras över från 2011 till kommande år. Pengar som medverkar till ett välbehövligt manöverutrymme.”

Det handlar inte om att två olika bedömningar av hur försvaret ser ut. SvD:s beskrivning av läget är naturligtvis inte den enda möjliga men Hans Wallmarks beskrivning är helt frikopplad från verkligheten. Det är samma nyspråk som när regeringen förklarar att sju procents arbetslöshet egentligen är lägre än sex, eller att det blivit färre sjukskrivna för att regeringen sett till att färre fått sjukersättning.Eller att skolan är på rätt väg, trots att siffrorna säger något helt annat.

Se också För många hövdingar och alldeles för få indianer

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Men vi behöver ju inget försvar nu när kalla kriget är slut -som bekant. Och skulle Sverige hotas så kommer ju Nato att försvara oss. :-(

martin sa...

Kerstin,
varför skall alla ha ett försvar? Jag tänkte vi startar ett försäkringsbolag, beväpnat till tänderna. Den som köper en försäkring kan avveckla sitt försvar. Anfalls det så angrips anfallaren av en en ständigt mobiliserad elitstyrka, men den senaste vapenteknologin.

Till slut är nationerna helt oväsentliga för kriget. Det förs då direkt emellan kapitalister. :) Vissa dagar hemfaller jag åt dystopiska fantasier.

Jag tycker att politikerna borde ta och läsa Kants lilla skrift "Den eviga freden", tar inte lång stund att läsa och är en mycket pragmatisk guide till hur man skall organisera försvar osv för att minska krig. Nu går fler och fler ifrån de punkter han satt upp i sin skrift och det är en oroande utveckling och jag är rädd att vi kommer att få se att han har rätt. Igen, för skriften är ju gammal.

Pierre Gilly sa...

Dr Kerstin och dr Martin: ett problem tycks vara att politiska insikter måste vinnas på nytt av varje generation. Vi är nästan som apor när det gäller politik: kunskapen dör med individen och måste ständigt återerövras. Trots att vi uppfunnit skriften...