lördag, april 21, 2012

Om vad man inte får skriva


Ett klart ställningstagande från både enskilda judars och judiska organisationers sida mot extremism, islamofobi och terrorism är det bästa sättet att visa att judar har en självklar plats i det svenska samhället.

Nej, så här kan man naturligtvis inte skriva. En skribent som formulerar sig så här hade aldrig blivit publicerad i en anständig tidning. Så här kunde man skriva under första halvan av fyrtiotalet men inte idag. Det går inte men ändå går det.

"Ett klart ställningstagande från både enskilda muslimers och muslimska organisationers sida mot extremism, antisemitism och terrorism är det bästa sättet att visa att muslimer har en självklar plats i det svenska samhället…” menar Jackie Jakubowski, chefredaktör för judisk krönika (i Vestmanlands Läns Tidning 10/11 2005).

Att dagstidning kan låta en skribent ställa sådana krav på en minoritet utan att någon tycks ha reagerat är rätt typisk för det dubbelseende och dubbelmoral som härskar i den svenska debatten. Jakubowski är också en av dem som hårdast kritiserat Malmös finansborgarråd Ilmar Reepalu för att ha ställt krav på judar som grupp.

Jakubowski har också fördömt Reepalu för att denna förklarat antisemitismen i Malmö med den israelisk palestinska konflikten. Detta trots att han själv tidigare framfört exakt samma teori: ”Den palestinsk-israeliska konflikten har idag bidragit till att antijudiska myter fått allt större spridning i den muslimska världen” (Sundsvalls Tidning 16/11 2006).

Det intressanta med det här är inte så mycket en enskild skribents dubbelmoral som vad det säger om vårt samhälle. I Sverige är det ofta viktigare vem som säger något än om resonemanget i sig är rimligt. När Reepalu förklarar antisemitism med Palestinakonflikten är det antisemitism. När judar som Jakubowski gör det är det en legitim analys.

När Gûnter Grass varnar för en israelisk kärnvapenattack mot Iran och dess konsekvenser vet upprördheten på vissa håll inga gränser. Att experter på internationell säkerhet som Henry Kissinger redan för fyrtio år sedan varnat för att Israel är det land som är mest sannolikt att använda sina kärnvapen vet ingen. Inte heller upprördes någon av att Jakubowski bara för några månader sedan i DN varnat för att Israel med sina ”hundratals kärnladdningar” ”placerade på ubåtar” ”skulle kunna utplåna samtliga iranska storstäder” (20/2 2012). En kristen tysk kan säga samma saker som en svensk eller amerikansk jude men mötas av helt olika reaktioner. Stamtänkandet i svensk debatt är stark.

I slutet av samma DN artikel resonerar Jakubowski kring vad som driver Iran. Han avfärdar föreställningen att det iranska ledarskapet skulle vara rationellt och hävdar att de i stället vägleds av religiös irrationalism. De reagerar alltså inte på sin omgivning som normal moderna människor utan styrs av sin natur. Detta är en teori som är populär bland politiker och opinionsbildare men som få historiker eller oberoende säkerhetspolitiska experter tror på.

Men hur skulle det låta om man förklarade Israels politik med att landets ledare vägleds av judiska myter eller att Jakubowski och hans artiklar bara kan förstås om man inser att han är en fanatisk jude? De flesta inser nog att det vore rasistiskt. Men om muslimer kan man skiva vadsomhelst.

Publicerad i Tidningen Kulturen

3 kommentarer:

Dessa mina minsta bröder sa...

Jag håller med dej, det finns liksom "dubbla måttstockar"

Citat ”TEL AVIV. Antisemitiskt våld minskade starkt förra året - men hets mot judar ökade. Det fastslår ett israeliskt forskningscenter i sin årliga rapport om antisemitism. - Det mest påtagliga problemet för judar i Sverige är inte grovt våld utan mindre trakasserier, säger den svenske forskaren Mikael Tossavainen. ” ur Dagen

Samtidigt har just den tidningen en en ”partiell blindhet” för det våld som Israel utövar mot palestinierna. Det senaste var när Palestinska och internationella cyklister blev brutalt attackerade av israeliska ockupationsstyrkorna på lördagen när de försökte att cykla på Route 90 det ovanliga var att förloppet filmades. Detta har inte denna tidning rapporterat om , Se
Attack på cyklister

Pierre Gilly sa...

Ja, Dagen har sina luckor. Jag la upp videon förra veckan.

Anonym sa...

Andreas Malm och Shora Esmailian gav Jackie ett mycket bra svar som är väl värt att läsa.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article14417741.ab

Kommentarerna under artikeln är också glädjande att läsa, inte många verkar acceptera krigspropagandan.