onsdag, april 25, 2012

Pinsamt för Sverige

Tårtminister Lena Adelsohn Liljeroth var enligt uppgift inte på plats i Malmö.


President Obamas speciella sändebud - Hannah Rosentah - har besökt Ilmar Reepalu i Malmö för att förhöra sig om situationen för stadens judar. All hjälp mot rasismen är naturligtvis välkommen.

USA har mycket att lära oss i Sverige hur man bekämpar rasism. Förr lynchades svarta öppet i USA: nu rapporterar media regelbundet om mord som misstänks ha rasistiska motiv. Det omtalade mordet på Tryvon Martin är ingen isolerad händelse.

Några veckor efter att Martin dödats sköt polisen i Oklahoma en annan svart man: 18 åringe Dane Scott JR. Polisen hävdar att han var beväpnad men något vapen har inte hittats. Dane Scott JR ingår i en lång lista med svarta som skjuts av polisen under märkliga omständigheter.

Veckan efter att Scott mördats hittades en irakisk invandrare, fembarnsmamman Shaima Alawadi, ihjälslagen i sitt hem i Kalifornien. Mördaren lämnade en lapp, ”Go back to your country your terrorist”

I Malmö består övergreppen av klotter med hakkors, och rasistiska tillrop. Och en kastad äppelskrutt. Därför behöver vi råd från USA som har en massa erfarenhet.
NA förklarar i en ledare.
”Om någon skulle kasta en äppelskrott på en annan person blir det sällan ett stort ärende hos polisen. Men när det gäller Malmös judar borde den typen av till synes mindre allvarliga brott vara prioriterade. Helheten är nämligen ytterst allvarlig, att en grupp människor känner sig obekväm med att bo i Malmö.”

På samma sätt skulle man kunna hävda att en nerbränd moské i Malmö – ett till synes stort ärende hos polisen – inte borde vara prioriterat och lyckligtvis inte heller prioriteras av opinionsbildare och stormakters sändebud. Om Malmös muslimer inte lyckas formulera att de känner sig obekväma med att utpekas som antisemiter, att få moskén nerbränd eller inte få arbete, då ens utseende inte är uppskattat av arbetsköpare, så är allt gott. Kampen mot rasismen förs ju bäst med hjälp om man tillämpar olika måttstockar på folk. Jag håller med NA: att Sverige behöver Hannah Rosentah hjälp är pinsamt.

nsk SvD DN

2 kommentarer:

martin sa...

Sionismen är en rasistisk nationalistisk ideologi. Inte konstigt att de likt svenska nationalister kör samma taktik, tala om det svenskfientliga våldet(i sionismens fall antisemitism) blås upp mindre isolerade händelser och försök få lite propagande och offerpoäg på det. Någon som angriper ideologin är svenskfientlig(alt antisemit).

Högerextremister är sig lika oavsett varifrån de kommer...

Gunnar Eriksson sa...

Den här posten var pinsam för dig. Men jag har en känsla av att du inte förstår varför.