torsdag, april 26, 2012

Sex, lögner och vapenaffärer
Sveriges nya försvarsminister heter Karin Enström. Hon har tidigare varit ordförande i Utrikesutskottet, ledamot av Krigsdelegationen och även ordförande i Försvarsberedningen. Hon är syster till Henrik Landerholm som bland annat varit ordförande i försvarsutskottet.
Enström hör alltså till en familj som både har insyn, erfarenhet och inflytande i det mesta som rör svensk försvarspolitik och försvarsindustri. Trots detta tycks hon inte ha någon åsikt om Sverige bör sälja vapen till Saudiarabien eller andra diktaturer.
- Vi får se vad översynen kommer fram till, säger Enström varje gång en journalist ställer frågan.
Den moderata ordföranden i Försvarsutskottet, Hans Wallmark, är lika oförmögen att svara Ja eller Nej på frågan om Sverige bör exportera vapen till en av världens värsta diktaturer. Faktum är att det bara tycks finnas en enda moderat som vet vad han tycker i denna fråga: utrikesminister Carl Bildt som med chockerande uppriktighet sagt att det är helt okey att sälja vapen till ”familjeföretaget” Saudiarabien.

Bild från Anti-imperialistiskt block

Då bara åtta procent av svenska folket tycker att vi ska fortsätta sälja vapen till Saudiarabien och andra diktaturer, om man ska tro en opinionsundersökning som SvT gjort, kan man förstå att regeringens otydlighet. Det är bättre att allmänheten inte förstår eller misstänker att regeringen lägger ut dimridåer än att de får klart för sig omfattningen av Sveriges vapenaffärer.

Men frågan kvarstår. Varför är Carl Bildt den enda moderat som vågar stå för vad regeringen gör? Varför har inte en enda moderat riksdagsman, kommunalråd eller landstingsråd ens mumlat att det inte är oproblematiskt att kränga vapen till en regim som inte bara förtrycker sin egen befolkning utan också helt nyss slog ner demokratirörelsen i grannlandet Bahrein?

Flera borgerliga ledarskribenter har tagit avstånd från vapenaffärerna och den kultur av hyckleri som åtföljer den. Inom socialdemokratin – som tycks ha varit med om att besluta om affärerna med Saudiarabien – har en del kritiska röster hörts. Även en del folkpartister och centerpartister har sagt att det är orimligt. Men ska man tro tystnaden bland folkvalda moderater har 100 procent av inget emot vapenexporten.

Skandalen med Saudiarabien bekräftar bilden av moderaterna som den mest toppstyrda av alla partier. Alla svenska partier är absurt toppstyrda, och moderaterna det mest absurda av alla. Det är partiledaren som bestämmer vem som ska vara gruppledare i riksdagen. Det innebär att han också kan bestämma vem som får välavlönade poster i olika utskott. Partitoppen har också stort inflytande vem som hamnar på valbar plats. För att göra karriär inom moderaterna är det viktigare att visa partiledningen att man är 100 lojal mot partiledaren än att flörta med väljarna. De som trotsar partiledaren kan som den EU kritiske Björn von der Esch lätt uteslutas ur partiet och förlora sin riksdagsplats.

Toppstyrningen öppnar också för misstankar att ledande moderater fått sina poster mer på grund av nepotism än kompetens. Fick Lena Elisabeth Adelsohn Liljeroth jobbet – hon med tårtan - som kulturminister för att hon har gott omdöme eller handlar det om att hon umgåtts med partitoppen sedan tonåren och är gift med förre moderatledaren Ulf Adelhson?

Det är möjligt att Carl Bildt, som hade medelmåttiga gymnasiebetyg, hade kunnat bli partiledare även om han inte gift sig med den tidigare partiledaren Gösta Bohmans dotter. Men det är väll ingen som tror att Bildts nya fru, den avdankade italienska tennisspelaren Anna Maria Corazza hade kunnat bli svensk EU parlamentariker på mer konventionella meriter.

Publicerad i Dalademokraten

SvD SvD2 SvD3 DN DN2 Aftonbladet SvD4 DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra som fan !

Men glömt och överskuggat till nästa val

Pierre Gilly sa...

Ja, då lär Hans Wallmark och Sofia Arkelsten förklara hur Sverige varit ledande i kampen för demokrati även internationellt.