söndag, maj 06, 2012

Argumentum ad Wiman


Idag hjälper Björn Wiman den norske fredsforskaren Johan Galtung att sprida antisemitiska vanföreställningar från en marginell norsk tidskrift till DN:s kultursida. Sveriges nazister torde jubla.

Då Johan Galtung inte byggt sin karriär på antisemitiska uttalanden så kan det vara svårt att förstå exakt hur det kan löna sig att sprida judehat i dagens värld. Kanske menar bara Wiman att vänstern ska skämmas för att man uppskattade vad Galtung sa om Vietnam på sjuttiotalet när nu Galtung vid åttiotvå års ålder yttrar sig antisemitiskt.

Wiman har dock hört ett föredrag från en brittisk forskare som förklarar hur det ligger till. Den brittiske forskaren var på en fest. Och där fanns det en snubbe som skrek: ”De jävla judarna! Åt helvete med judarna!” Och när en student undrade om inte detta borde anmälas så svarade den brittiska forskaren att det var meningslöst.

Den brittiske forskaren säger alltså att beviset för att det är riskfritt att säga antisemitiska saker på fester är att han själv påstår det. Och Björn Wiman skjuter till teorin att det kanske rent av hade varit bra för personens karriär om hans judehat blivit offentligt. Applåd.


SvD
Om konsten att nedlägga Ilmar Reepalu

Inga kommentarer: