söndag, maj 06, 2012

En fluga till president


Vulgär är det ord som bäst sammanfattar Nicolas Sarkozy, Frankrikes blivande expresident. Man tappade aptiten när man såg honom. Han surrade utan att säga något. Han var lite som en sprattlande fluga i soppan.
Knappast någon fransk politiker har varit så vulgär. Hans sätt att gå, att prata och till och med att ljuga. Francois Mitterand var en sofistikerad illusionsmakare. Med Sarkozy var allt enkelt: sanningen var alltid tvärtemot vad han nyss sagt. Att Sarkozy framställde sig som polispresidenten berodde naturligtvis på att han sparkat en massa snutar. Andra franska presidenter har kommit från elitskolor och haft intellektuella intressen. Sarkozy var intresserad av guldklockor och lyx. Andra presidenter har försökt ena folket (oftast med lögner men i alla fall) men Sarkozy missade aldrig ett tillfälle att söndra. Fransmän mot invandrare, löntagare mot arbetslösa, osv.
Franska folket har röstat mot Nicolas Sarkozy snarare än för Francois Holland. Det är så det brukar gå till i demokratier där makten är överlämnad till centralbanken, när det finns EU regler att följa och bindande frihandelsavtal. Man röstar på den man tror kommer göra minst skada.
Bilden här till vänster är gjord av Loïc Sécheresse. Två av Sarkozys löjtnanter förklarar att de absolut inte kommer att tala med extremhögern. Man talar inte med munnen full säger den ene sedan. Det är en grov teckning som illustrerar hur skamlöst Sarkozy flörtade med den yttersta högerns rasistiska väljare under valrörelsens sista veckor. Att uppröras över tecknarens uppslag är som att kritisera budbäraren som kommer med dåliga nyheter. Det är verkligheten som är vulgär. Nu har Frankrike återigen en presidenten som kommer från en av elitskolorna. Förhoppningsvis blir det lite mer sofistikerat illusionsmakande de kommande fem åren.

SvD
DN

GP


4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Undrar om inte fransmännen en gång röstade för Sarkozy för att han inte kom från elitskolorna. Så var det i alla fall i Uruguay, försäkrade uruguayanerna när jag frågade dom varför en sån som den fascistiske Jorge Pacheco över huvud taget kunde få några röster. Han var den enda som inte var doktor i juridik.

Nu har uruguayanerna tack och lov den bondske Pepe Mujica att rösta på. Det skulle nog behövas några såna i Frankrike också, för att spräcka elitisternas enighet.

Pierre Gilly sa...

Flugan ville inget hellre än att hänga med de allra rikaste. Han stod för en annan sorts elitism. Jag tror enarquerna har större förmåga att tänka nytt. Inte stor förmåga men större.

Det har funnits Gunnar Strängtyper i fransk politik också. Mitterand hade en som premiärminister ett tag. Han sköt sig några år efter sin avgång. Frustrerad över att inte ha kunnat reformera systemet säger en del.

Det finns en lång tradition av politiker - från Cincinnatus till Torbjörn Fälldin - som verkar som systembevarande genom att slå mynt av sin personliga enkelhet. Det utesluter naturligtvis inte att en Pepe verkligen kan göra skillnad men sånt är sällsynt.

Jan Wiklund sa...

Personlig enkelhet och frånvaro av formell utbildning är förvisso ingen garanti åt någotdera hållet. Jag brukade framhålla för de uruguayaner jag träffade att Sveriges bästa statsminister under 1900-talet inte hade nån utbildning alls; jag talar förstås om Per Albin. Politisk förmåga är något annat än det man lär sig på universitet.

Hur man sen använder förmågan beror på styrkeförhållandena i samhället.

Anonym sa...

Sedan så var ju Sarkozy inte fransman utan Ungrare....