onsdag, maj 02, 2012

Innovationer kan ofta spåras till statenAlla som läst en grundkurs i ekonomisk historia vet att staten spelat en central roll för de tekniska och vetenskapliga framsteg som gjorts de senaste två hundra åren. Alla som är hyfsat allmänbildade borde misstänka det.

Emil Källström som är riksdagsledamot för Centerpartiet och dess ”innovationspolitisk talesperson” har dock inte en susning om hur vår värld utvecklats. Han kritiserar (SvD) Stefan Löfvens förslag om att inrätta ett innovationspolitiskt råd.

Naturligtvis söker han inte stöd i historien för denna uppfattning utan slår bara fast att ”Innovationer kan inte dirigeras fram uppifrån. Innovationer uppstår inte till följd av struktur och ordning.”

Naturligtvis behövs det privat forskning, företagsamhet och frihet för forskare men att hävda att innovationer inte kan dirigeras fram uppifrån är absurt. Internet, datorer, atombomber och kärnkraft togs ursprungligen fram av det amerikanska försvaret. Privata företag hade aldrig haft råd eller varit intresserade av att lägga ut så mycket pengar under så lång tid utan att ens veta om det skulle bli lönsamt. Alla branscher där Frankrike ligger bra till har staten styrt och ställt: kärnkraften, snabbtågen, flyg och rymdindustrin. I Japan och Korea är det samma sak. Det privata satsar sällan långsiktigt på forskning och utveckling utan statliga löften, garantier och hjälp.

Det är inte statens roll som är problemet utan hur själva planering och genomförandet ska gå till. Svenska politiker som tycks vara sämst utbildade i västvärlden verkar inte ha samma förutsättningar som kollegor utomlands. Svenska rikspolitiker politiker kombinerar det värsta av två världar: ingen yrkeserfarenhet och nästan inga studier. Eller så har de som Emil Källström en ideologisk utbildning som gör dem oförmögna att bilda sig en realistisk uppfattning av världen. Förhoppningsvis är Stefan Löfvens mer likt gamla tiders socialdemokrater som saknade högre utbildning men som genom praktisk erfarenhet och pragmatiskt sinne ändå kunde få mycket uträttat.

Mer om statens roll för innovationer: Arvet efter Hitler

Är Centerpartiet det mest världsfrånvända av alla riksdagspartier?

1. 2.

3. TV:s förenklingar ger politiska underbarn

Lästips:
State of inovation

Innovation and the state Political Choice and Strategies for Growth in Israel, Taiwan, and Ireland
The myth of the powerless state
MITI and the Japaneese Miracel


DN SvD


Inga kommentarer: