lördag, juni 30, 2012

Internets föregångare stängs av

Nu blir det inga mer uppskov. Nu är dags att dra ur sladden. Idag upphör Minitel, den franska föregångaren, till dagens Internet. Mintel var ett av franska statens många industriprojekt som initierades i slutet av sjuttiotalet.

I början av åttiotalet då systemet drogs igång kunde man mest söka efter telefonnummer men inom några år startades en uppsjö av Miniteltjänster. I slutet av åttiotalet skapades något av en Minitelbubbla av företag som lanserade olika tjänster. En del av dessa blev mycket lönsamma.

Med hjälp av Minitel kunde fransmän både köpa tågbiljetter, kolla väderprognosen, skicka epost och göra en hel del annat man idag främst förknippar med Internet. Fortfarande har 800 000 hushåll Mintelterminalen som de fått gratis av franska televerket. I början av 2000 talet fanns de fula burkarna i 9 miljoner franska hem.

Även i förra presidentvalet spelade Minitel en roll

En av de mer populära sajterna som fortfarande ska ha runt 21 000 uppkopplingar i månaden är 3615 Ulla där man kunnat sätt in kontaktannonser och sexchatta. På nittiotalet besöktes den här sajten av miljoner människor. Få fransmän lär ha missat 3615 Ulla då företaget annonserade både på TV och i tidningar.


Såhär presenterades Minitel i fransk TV i början av åttiotalet. Först ersatte den bara telefonkatalogen.
DN computer sweden

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Om franska staten hade varit mindre kontrollfreak kunde kanske detta ha blivit internet? Men vem som helst fick inte lägga upp tjänster på Minitel, men måste ha tillstånd först. Och så gick Internet om, för där var det fritt.

Pierre Gilly sa...

Det har du nog rätt i. Staten styrde också så att det blev mycket betaltjänster.