fredag, juni 22, 2012

Nygammal desinformation om IranEn amerikansk tankesmedja har skapat rubriker genom att hävda att Iran håller på att städa bort bevis på att man utfört kärnvapenrelaterade experiment på en militärbas. Det är inte första gången man kommer med liknande anklagelser eller använt satellitfoton som ”bevis”. Varken DN eller SvD nämner att FN:s atomenergienhet IAEA fått inspektera Parchinbasen tidigare utan att man hittat det minsta spår efter kärnvapenrelaterad aktivitet. Att informera läsarna om hur många gånger tidigare anklagelser visat sig ogrundade skulle ta udden av en spännande berättelse.

Tankesmedjan i fråga med det flotta namnet Institute for Science and International Security (ISIS) leds av en man David Albright som tidigare gjort ett stort nummer av al Qaidas påstodda kärnvapenprogram. 2002 hävdade Albright att det fanns gott om bevis för att Irak hade biologiska och kemiska vapenprogram och att landet höll på bygga upp sitt kärnvapenprogram igen.

En förklaring till att Albright och ISIS ofta kommit med dåligt underbyggda anklagelser kan vara att organisationen är beroende av bidrag från den amerikanska staten och privata finansiärer för att kunna existera. Om David Albright och hans medarbetare inte hittar något hot att larma om är det bara en tidsfråga innan de förlorar sina inkomster. ISIS måste ropa på vargen för att kunna överleva. Vem vill finansiera en tankesmedja som kommer fram till att säkerhetstjänsten i Israel och västvärlden har rätt i att Iran inte har ett kärnvapenprogram? ISIS måste presentera en allvarligare hotbild än säkerhetstjänsten för att överleva.

Inga kommentarer: