onsdag, juli 18, 2012

Ett folk, en klass, ett land, en ledare, ett parti


Fyra allianspartier bör bli ett, föreslog nyligen folkpartisten Carl B Hamilton i bland annat Expressen. Ett sunt och klokt förslag som kommer att undanröja onödig konkurrens om väljarna och förenkla genomförandet av den enda vägens politik. Folkpartiets gamla slogan "Ett folk, en klass ett land" bör alltså kompletteras med "Ett parti". Kanske bör land bytas ut mot rike (ein Reich på tyska) för vi är ju ett KonungaRike.

Frågan är dock vem som skulle bli Ledaren (Führer) för ett sådant parti och vårt folk (Volk) ? Ett parti kan ju inte gärna ha fyra ledare. Carl Hamilton har dock redan gett en vink om vem det skulle kunna vara. I slutet av juni föreslog Hamilton att vi skulle acceptera "tysk handledning i Europa". Vad vore mer naturligt än att det nya enhetspartiet får Angela Merkel som Ledare?

---
Affischen hittade jag hos Björnbrum. Han tror att den är gjord på trettiotalet.5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

När jag arbetade på det stora telefonbolaget för länge sedan föreslog jag en slogan för försäljning i Tyskland: Ein Führer, Ein Volk, Ein Vernsprecher. Av någon anledning accepterades inte min fina idé. Tråkmånsar!

Björn Nilsson sa...

Skrev jag Vernsprecher? Skall naturligtvis vara Fernsprecher!

Pierre Gilly sa...

Nuförtiden säger man ein Handy på god tyska.

Björn Nilsson sa...

Handy?! Usch, de behöver ein Sprachpolizei som beslutsamt tar hand om sådana oarter!

Anonym sa...

Pierre! Ordnung muss sein! Ein Handy är ein Fernsprecher, men det omvända gäller inte alltid.Alltså har du rätt i din kommetar 2:04 em enbart om den telefon du pratar om är en mobiltelefon. Så om Björn Nilsson arbetade för det stora telefonbolaget för länge sedan kan Fernsprecher mycket väl vara ett utmärkt ordval.