tisdag, juli 31, 2012

Högre makter eller bilbälte?


Svenska Dagbladets ledarsida brukar rätt ofta servera falska alternativ. Idag bjuder man på ett som i sig själv är opolitisk men ändå praktfullt löjeväckande. Fyra personer i en bil är med om en singelolycka. Två omkommer, två överlever.

Vad kan detta bero på?

Den första tanken som slog mig, och förmodligen de flesta andra som ägnat frågan någon minut, är om man använt bilbälte. Men så tänker naturligtvis inte SvD:s ledarskribenter. Kanske för att de kubanska myndigheterna hävdar att de omkomna inte använt bilbälte, så det vore väll tjänstefel av ledarredaktionen att ens yppa att den möjligheten existerar. Bälte är kanske bara för trygghetsnarkomaner. Sedan tycks man också inte ha uppmärksammats hastighetsbegränsningarna.

Nej, ska man tro SvD har de överlevande haft ”tur eller änglavakt” . Och då vi ändå rör oss med metafysiska förklaringar erbjuder SvD rent av läsarna att välja ett av alternativen. Högre makter eller tur!

SvD skriver också helt korrekt att ”Det finns hittills inget som tyder på att Modig behandlats aggressivt illa av kubanska myndigheter”. Det är lika sant att det inte heller finns något hittills som tyder på att SvD ledarskribenter behandlar sina flick- och pojkvänner aggressivt illa. Ingen på redaktioner verkar heller vara misstänkt för mordbrand, kan man tillägga.

SvD hävdar också att Oswaldo Payás död är en förlust för hela "världen". Ska man tolka det som att det är omöjligt att överskatta Payás betydelse? Jag kan vara felinformerad men jag tror inte de flesta kubaner kände till Payás. Det är svårt att förstå hur man kan hedra någons minne med sådana närmast nordkoreanska överdrifter.SvD DN DN2 DN3
3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Hade det rört sig om tidningen Dagen kanske man hade pekat på att det är bra med bi(bel)bälte! Förutom änglavakt då, naturligtvis!

Kerstin sa...

Lite av det där att "Idag var kapten nykter" över påpekandet att Modig behandlats väl, som väl indikerade en förvåning över att han inte hade torterats av Castro.

Hemlige sa...

Modig hade ju till Kuba med sig en större summa pengar hopsamlad bland Kristdemokrater i Sverige. En normal person hade nog hållit en lite låg profil, när resultatet av hans resa blev att de hopsamlade pengarna (med all sannolikhet) gick förlorade, samtidigt som resan ledde till att den som pengarna samlades ihop till avled. Men Modig är ju inte en normal människa, så han är nog snart i full gas igen.