onsdag, juli 11, 2012

Orwellsk försvarsretorik från moderaterna


”Försvaret allt närmare kollaps” var rubriken på en intervju med försvarsanalytikern Johan Tunberger som SvD publicerade i slutet av april. I dagarna skrev försvarsanalytikern och tidigare översten Bo Pellnäs en artikel på DN debatt med närmast identisk problembeskrivning. Och hur skulle försvaret kunna göra annat än befinna sig i kris när anslagen varit oförändrade sedan 1989!? Det är värre än att ha samma lön som 1989 eftersom kostnaderna för försvarsmateriel ökat snabbare än andra priser.

Resultatet av de frysta försvarskostnaderna är inte bara att försvarets materiel åldrats (Pellnäs hävdar att arméns stridsfordon snart platsar i ”veteranfordonsklassen”) hela vapenslag saknas!
”Den totala frånvaron av modernt luftvärn kan komma att stå oss dyrt. Arméns brigader (två i bästa fall!) blir sårbara, flygvapnets baser likaså. Marinens fartyg kommer inte att kunna operera ute till havs.”

Och trots att Ryssland utökar sin militära kapacitet fortsätter den svenska ”slakten” på försvaret. ”Besparingar är ett mål i sig och påverkas inte av verkligheten.” är Pellnäs slutsats. ÖB har talat om att det snart är dags att lägga ner antingen marinen eller armén om nedskärningarna fortsätter.

De här åsikterna delas av många med insyn i försvarsfrågor. Undantaget är de vars försörjning är direkt beroende av att de underordnar sig den moderata partipiskan.
Ska man tro den moderata ordföranden i försvarsutskottet, Hans "Tvåkronan" Wallmark lever vi i den bästa av världar. När Sten Tolgfors tvingades avgå på grund av oegentligheter beskrev han läget så här:

”Det finns (…) skäl att påminna om de stora insatser Sten Tolgfors gjort för det svenska försvaret. Han har på ett gediget sätt medverkat till en nödvändig reformering och renovering. För några år sedan präglades debatten mycket av budgetunderskott och förbandsnedläggningar. Så är verkligen inte fallet idag!
Överbefälhavaren har nyligen presenterat både Årsredovisning för 2011 som Försvarsmaktens budgetunderlag. Rutinerna har stramats upp och numera redovisas till och med överskott. Drygt 500 miljoner kronor kan föras över från 2011 till kommande år. Pengar som medverkar till ett välbehövligt manöverutrymme.”

I stället för att på allvar bemöta kritiken skrev Wallmark igår en artikel där han bland annat kritiserade Finland för att inte ha en tillräckligt ambitiös försvarspolitik (!) och insinuerar att ökat nordiskt samarbete kan lösa eventuella problem.

Från de som lämnat den moderata köttgrytan låter det dock annorlunda. Så här skriver den fd moderata riksdagsmannen Rolf K Nilsson:
"För min personliga del så är jag milt uttryckt mycket besviken på den försvarspolitik som moderaterna står för idag. Jag får ibland emot mig att det också till del är mitt fel att partiet har hamnat där det står idag eftersom jag såsom varande moderat riksdagsledamot föregående mandatperiod satt med i riksdagens försvarsutskott. Och det var under den mandatperioden den moderata försvarspolitiska ökenvandringen började. Jo, jag satt med och kanske jag kunde gjort mer internt motstånd. Men jag vill nog hävda att vi som då satt i försvarsutskottet, som utgjorde den moderata försvarskommittén, till mycket stor del agerade motståndsrörelse. Vi ville ha mer försvar, vi ville ha ökad uppmärksamhet österut, vi hade en annan bild av framtiden än den som blev den moderattledda regeringens."
I samma serie: Sex, lögner och vapenaffärer

DN2 DN

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Rolf K visste nog vad han gjorde. Han knep käft och undgick därmed att bli förödmjukad och mosad av partiledningen inför den moderata riksdagsgruppen! Man verkar ha bra grepp på partidisciplin hos moderaterna!

Talibanerna klarar sig bra utan flyg och flotta, och utan tyngre vapen över huvud taget. Vi kanske skulle lära oss lite av dem?

Malin sa...

På tal om brigader så finns dom inte i verkligheten. Det rör sig om två till tre bataljoner.

skvitt sa...

Delar på FB och tillägger:
http://skvitts.wordpress.com/2012/07/13/bloggspace-se-ligger-nere/

Bloggspace ligger nere, läs mera hos mig och sprid vidare!
/Skvitt