måndag, juli 16, 2012

SvD:s problem med yttrandefriheten


Svenska Dagbladet är inte en tidning som brukar tillmäta demonstrationer i demokratier någon större vikt. Opinionsundersökningar ges i regel betydligt större uppmärksamhet och demonstrationer kommenteras nästan enbart om det förekommit våld eller skadegörelse.

Trots detta hävdar nu SvD:s ledarskribent Benjamin Katzeff Silberstein att frånvaron demonstrationer mot en osmaklig iransk karikatyrtävling skulle vara beviset för att västvärlden inte lider av dubbelmoral i frågan.

”Tävlingen drogs igång för att visa på västvärldens dubbelmoral. Att vi försvarar yttrandefriheten när det handlar om kränkningar av muslimer men inte när det handlar om annat, såsom Förintelsen. Men man kan säga att poängen minst sagt gick förlorad. Det uppstod inga gatuprotester eller kravaller i väst som reaktion på tävlingen. Kraven på censur och förbud väcktes aldrig, inte heller vid årets karikatyrtävling. Västvärlden tror i allmänhet, till skillnad från den iranska regimen, fortfarande på yttrandefrihet.”

Att vi det finns en dubbelmoral i frågan om yttrandefrihet är dock uppenbart. Inte minst om man följer hur SvD ledarsida skriver om dessa frågor. Förra året problematiserade SvD:s ledarskribent Daniel Persson ett franskt lagförslag om att förbjuda förnekandet av folkmordet på armenier under första världskriget. Det var en bra ledare som utgick ifrån klassiska liberala värden. Problemet är att SvD ledarsida aldrig på motsvarande sätt kritiserat lagar som kriminaliserar förnekandet av folkmordet på judar under andra världskriget.

Varken Daniel Persson eller Benjamin Katzeff Silberstein lär någonsin klargöra sina positioner i den här frågan. Intresset för yttrandefriheten är nämligen selektivt. Precis som SvD i flera år publicerat påståenden om att muslimer skulle ligga bakom de antisemitiska brotten i Malmö men aldrig skulle drömma om att publicera lika lösa påståenden om att judar skulle ligga bakom det ena eller andra brottet. Självcensuren är överväldigande.

SvD intresse för yttrandefriheten och demokrati är alltid selektivt. Benjamin Katzeff Silberstein skriver till exempel nästa på daglig basis om Nordkorea. USA vänliga diktaturer får däremot i regel ingen uppmärksamhet. Det är ingen slump att SvD inte har en Saudiarabienblogg.

----

Bilden ovan: En bekant till mig visar ett femvåningshus han ritat och byggt i ett asiatiskt land. Hakkorset är på många sätt en idealisk form att bygga hyreshus på förklarar han. Bästa formen i händelse av jordbävningar är cirkeln men det blir billigare att bygga i fyrkanter då allt material tillverkas så. Bryter man av fyrkanterna så får alla lägenheter ljus, vilket är viktigt då huset ligger i ett land där elen är dyr. I Sverige är det förmodligen olagligt att bygga hakkorsformade hus.


Inga kommentarer: