måndag, juli 16, 2012

Svensk, inte hora


Amerikaner är vänliga och bryr sig om varandra avslöjar Roland Poirier Martinsson som är bosatt i Austen, Texas. För några år sedan berättade en man som försörjer sig på att utrota ohyra om sitt liv för Timbros man i Texas. Och när han nyligen var ute och tittade på ett hus hände det igen: ännu en man tilltalade honom. Den här mannen var vänlig nog att berätta var gränsen till hans egendom gick och Poirier trodde till och med ett tag att han skulle att bli bjuden på lunch. Väl hemma hurrar bilister på Poirier när han joggar. Även i butiken talar man med Poirier.

Poirier har rätt i att amerikaner talar mer med varandra än svenskar. Faktum är att de flesta folk i världen, bortsett från finnar och islänningar, nog talar mer med varandra än svenskar. Alla som varit söder Trelleborg har säkert noterat det. Och min erfarenhet är att man talar mer med varandra i dollarmiljonärernas inhägnade kvarter i Manila än på Manhattan eller i Bronx.

Att prata är dock i sig inte automatiskt ett tecken på gemenskap. En person som bara talar om sig själv och aldrig frågar eller visar intresse för hur du har det är inte vidare öppen. Och av döma av vad Poirier skriver i sin SvD krönika tycks han förväxla självupptagenhet med gemenskap.

Svenskar talar lite men litar ganska mycket på varandra. Här finns ännu inte så många gated communities som i USA, och stängsel och murar runt tomter är sällsynt. Förtroendet för såväl stat som grannar är högt. Det finns det också skäl för: brottsligheten i Sverige är betydligt lägre än i USA. Även svenska folkets villighet att betala högre skatter än i USA kan också ses som ett tecken på gemenskap och förtroende. Svenskar litar i högre grad än amerikaner på att skattemedlen kommer väl till användning.

Men Poirier har helt rätt i att motion i USA väcker uppmärksamhet på ett helt annat sätt än här. När en vän till mig för ett par år sedan promenerade av sig middagen i ett bostadsområde i USA stannade en polisbil. De antog att hon var prostituerad.

- Jag är ingen hora, förklarade hon. Jag är svensk.

DN

1 kommentar:

Hemlige sa...

Det hade ju varit intressant att få veta om en färgad person hade mottagits lika glatt som RPM? En färgad person som är ute och springer löper ju i alla fall uppenbar risk att skjutas.