tisdag, augusti 28, 2012

Du är inte rasist men

Ali Esbati har inne en stark text i Tidskriften Arena:
"Det har varit mycket nu. Paulina Neuding, redaktören på tidskriften Neo, har berättat för världen att antisemitism importeras till Malmö. Den kommer med muslimer som på löpande band kallarsina barn Muhammed, och inte ens har vett att vara segregerade som i Stockholm. Vidare har statsministern meddelat att massarbetslösheten är importerad, av andra än ”etniska svenskar mitt i livet”. Utbildningsministern har kommit på att den länge pågående resultatkollapsen i den hårt marknadiserade svenska skolan är importerad – från länder där det ”knappt finns skolsystem”."

Hela texten finns här

5 kommentarer:

martin sa...

Konstigt. På rödmosseskolan jag gick på så var hälften i klassen från latinamerika, men det gick ju hyffsat ändå på den tiden även om skolan inte var nått stjärnskott precis.

Men skall man säga att alla fel idag beror på import, då förväntar man sig att svenskar har så jävla kort minne att de inte är väl medvetna att vi klarat såna här "importvågor" flera gånger förr. Finnarna gick det bra med, latinamerikaner, inga problem, jugoslaver(den tiden innefattade detta ord serber, kroater, bosnier osv), inga problem. Det är de vågor som jag var medveten om när de skedde, under 90-talet klara man inte som svensk 70-talist få jobb, så det var ganska lika mellan invandrare och svenskar på den punkten det decenniet.

Det är rasism eftersom det är enkelt verifierbart att det är en felaktighet som kommer av unkna fördomar.

Pierre Gilly sa...

Hitler skrev i sitt politiska testamente att det inte fanns en judisk ras, genetiskt. Däremot fanns det något i den tyska kulturen som gjorde tyskar överlägsna. Så inte heller Hitler var väll rasist.

martin sa...

Själv tycker jag alla kulturer skall ta och gå och dö nu. Deras tid är förbi, vi är en modern människa nu, en man/kvinna med ett globalt medvetande som väljer och vrakar ur kulturbuffén och tar de saker de gillar ur alla kulturer. Dagens människa är en "cultural cherry picker"!

Kulturkrigarna har givetvis märkt detta, därför ger de sig in i en slutstrid för sin överlevnad som ett statiskt och tryggt fenomen. Men de är redan döda, de har bara inte märkt det än.

Död åt kulturer!
Länge leve kulturen!

Pierre Gilly sa...

Grupptänkandet är starkt. Grupperna har blivit mkt större sedan jägarsamlartiden. Men fortfarande handlar det om vi och dem. Till hjärnans grundläggande sätt att fungera hör just kontrasten. Om vattnet är kallt eller varmt, om pappret är vitt eller grått, beror på jämförelseobjekt. Några individer står en nära för att andra är det mindre. Det hör till de logiska genvägar hjärnan använder för att klara av att processa all information. Samhället kan göra oss bättre men hjärnans konstruktion och sätt att arbeta är svårt att övervinna. Hjärnan var mer ändamålsenlig på stenåldern.

martin sa...

Ja visst. Men för hjärnans del behöver "vi" och "dem" inte vara statiska, det kan vara olika vi och dem ett par hundra gånger om dagen utan att den logiska konflikten stör.

På surströmmingsskivan är det vi surströmmingsätare, riktiga människor emot "dem". De som gnäller på stank och fylla. På bussen är det Vi pendlare som smidigt sorterar in oss i bussen och får den att gå smidigt och så är det dem, de som jiddrar med stämpeltiden på remsan med busschaffisen i fem minuter.

Så det finns inget i hjärnan som hindrar cultural cherrypickers.