torsdag, augusti 30, 2012

Isolerat Iran värd för 120 länder

Khamenei med indisk polare

Utrikesministrar från 120 länder deltar just nu i Alliansfria staters organisations möte i Teheran. Därtill kommer 27 presidenter, ett antal premiärministrar och några kungar. Det är alltså det i Iran – som ständigt beskrivs som isolerat av media och västerländska politiker – som är värd för mötet. Vid tidigare möten har Alliansfria staters organisation uttalat sitt stöd för Irans fredliga kärnkraftsprogram och allt talar för att det kommer något liknande uttalande även denna gång. Och precis som tidigare kommer svenska medier inte att rapportera om detta.
DN väljer i stället att ge utrymme åt FN:s generalsekreterares högljudda kritik mot Iran.
- Jag motsätter mig starkt att en medlemsstat hotar en annan och med skamliga uttalanden förnekar historiska fakta som förintelsen, sade Ban Ki-Moon enligt DN.

Ban Ki-Moon har dock aldrig kritiserat någon av de betydligt mer explicita israeliska hoten mot Iran. Och vilket Israel vill Ban Ki-Moon att Iran ska erkänna? Ska den erkända staten omfatta de från Syrien erövrade Golanhöjderna? Ska det innefatta hela eller delar av Västbanken? Hela eller delar av Jerusalem? Faktum är att det verkar finnas ganska många länder i FN som inte uppfattar Iran som ett geopolitiskt problem. Det är snarare Israel som kritiseras av i stort sett samtliga FN:s medlemsstater, och USA som förhindrar kritiska resolutioner genom att lägga in sitt veto.

För övrigt tycks även Zimbabwes president Robert Mugabe vara i Teheran trots att DN i april kunde meddela att han var döende på ett sjukhus i Singapore. Antingen är den 88 årige Robert Mugabe en mutant, i stil med seriefiguren Wolverine som läker oavsett hur sjuk och skadad han är. Eller så är det något fel på DN:s journalistik. Svenska och internationella medier har dessutom döendeförklarat Mugabe flera gånger tidigare har jag för mig. Förr eller senare få man säkert rätt. Idag har dock DN:s kultursida en text om att "Nätet dödar allt fler kändisar".

Björnbrum noterar hur snabbt det kan gå på DN

SvD



5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det kanske är en händelse som ser ut som en tanke med DN:s felskrivning: för 30-40 år sedan kom förslag om att flytta ut FN om jag minns rätt, exempelvis till Alger. Teheran kanske också skulle kunna gå bra, om man får ordning på den taskiga luften?

Pierre Gilly sa...

Det skulle bli billigare än i New York i alla fall.

martin sa...

Det skall väl ändå stå kärnenergiprogram? Fredliga kärnvapenprogram verkar lite lustigt.

Pierre Gilly sa...

Ja, har ändrat det. Tur att du har ögon.

Iranier sa...

USA måste verkligen känna att detta är jobbigt, att 120 länder ignonerar deras hot och deltar i mötet.

Tillägg är att en hel del överenskommelse har undertecknats, det som är jobbigt för Israel är att under mötet bestämdes det att Iran,Turkiet, Egypten och Saudiarabien ska ha fortsatta möten för att lösa Syrien krisen.