måndag, augusti 13, 2012

Karin Enströms traditionella moderatpolitik


Försvarsminister Karin Enström vill inte kalla Saudiarabien för en diktatur rapporterar TT i ett kort telegram. Det är hon inte ensam om. Så skulle varenda moderat toppolitiker svara om de blev tillfrågade och inte kunde undvika frågan. Försvarsutskottets moderata ordförande, Hans "Tvåkronan" Wallmark brukar vid sådana här tillfällen gå ut och kritisera någon som saknar inflytande över svensk politik i någon struntfråga för att upprätthålla partiets moraliska fasad. Kanske kan han nu hänga ut en scoutledare eller motsvarande som besökt Kuba eller någon annan diktatur som Sverige inte har några större kommersiella intressen i.
Försvarsminister Karin Enström har inte kunnat och kommer förmodligen aldrig att kunna svara på frågan om Sverige bör sälja krigsmateriel till den saudiska diktaturen. Sverige säljer dock och kommer att fortsätta att sälja krigsmateriel till Saudiarabien. Men gentemot de svenska väljarna kan man naturligtvis inte tala klarspråk.

För moderaterna har Sveriges handelsförbindelser alltid varit viktigare än några moraliska hänsynstaganden. De borgliga regeringarna på sjuttio och åttiotalet lät utbilda Kadaffis officerare i Växjö, och gav Sveriges finaste utmärkelse, den Kungliga Serafimerorden, till Rumäniens diktator Nicolas Ceaucescu.

Tidigare: Sex lögner och vapenaffärer


Skånskan SR

DN SvD

4 kommentarer:

Hemlige sa...

Det går bra för Carl Bildt och UD att stödja en aktion att slänga nallebjörnar med demokratibudskap över Vitryssland, men en motsvarande aktion där någon slänger t ex nakna barbiedockor över Saudiarabien, skulle nog inte vara lika populärt!

Jan Wiklund sa...

Ceaucescu hette han.

För övrigt tycker jag att moderaterna gör rätt i den här frågan. Den ena statens regering ska inte lägga sig i vad den andra staten har för regering. Det ska bara den andra statens medborgare göra. Annars hamnar man humanitär imperialism innan man vet ordet av.

Pierre Gilly sa...

Det är kanske lika mycket ett exempel på Bildts dåliga omdöme som regeringens hyckleri.

Lite som när Bildt liknade Putin vid Hitler. Sen bjöd regeringen in Rysslands "Hitler" till Stockholm. Detta kan antingen tolkas som att statsministern är beredd att göra affärer med Hitler eller att vår utrikesminister inte har mycket i skallen.


Pierre Gilly sa...

Jan: Jag håller med om att det finns en fara för humanitär humanism. Regeringen väljer dock att selektivt peka ut vissa länder (med dåliga relationer till USA) som diktaturer medan andra (USA vänliga) hålls bakom ryggen. Dessutom är regeringens retorik i demokratifrågor inte ens särskilt genomtänkt, som när Bildt liknade Putin vid Hitler.