söndag, augusti 26, 2012

När Iran räddade judar


I veckan nämnde Per T Ohlsson i en krönika, Abdol-Hossein Sardari, en iransk diplomat i Paris under andra världskriget som räddade mellan två till tre tusen iranska judar undan nazisternas klor. Det gjordes en TV serie om denna historia - i Iran - för några år sedan. Det visar att mullaregimen i sin helhet varken hatar judar eller förnekar förintelsen. De som är intresserade av att undergräva förintelseförnekandet borde lyfta fram detta. Till och med i Iran visar man på TV hur judar förföljdes i Europa under det senaste världskriget!
Abdol-Hossein Sardaris hjältemodiga insats under kriget har fått mycket uppmärksamhet av iranier de senaste åren. Bland annat har Fariborz Mokhtari, professor i statskunskap, skrivit boken In the Lion´s Shadow The Iranian Schindler and His Homeland in the Second World War i syfte att göra upp med myten att judehatet skulle vara utbrett bland iranier.
Men för Per T Ohlsson är Sardaris insats i stället ett sätt att hetsa mot Iran. Ohlsson insinuerar att Sardari skulle ha förlorat sin pension som ett straff för att han räddat judar under kriget.
”Han dog i London 1981, berövad sin diplomatpension av Irans nya islamistiska och judehatande herrar.”

Att Iranier förlorade egendom och pensioner efter revolutionen är inte otroligt. Revolutioner brukar omfördela resurser. Men Sardaris förlorade pension skulle ha med antisemitism att göra har jag inte hitta belägg för. Men det har nog inte heller Ohlsson för då skulle han skriva så, och inte bara låta oss förstå det.

Sardaris arbete med att rädda judar blev för övrigt nästan omöjligt redan 1941 då Storbritannien och Sovjetunionen invaderade det neutrala Iran.

Bokus Adlibris

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det var en japansk diplomat som räddade en massa folk i Litauen, men han fick väl inte heller något större tack av eftervärlden.

Pierre Gilly sa...

Det passar inte in i vår historiemall!

Simsalablunder sa...

Per T har jag suttit på middag med. Skattebetalarna betalade kalaset och han tycktes inte känna av skattetrycket som förorsakades av middagens kostnader, åtminstone inte för stunden.
Han sa inte ett ord till mig, jag sa inte ett ord till honom. Han körde Jaguar därifrån. Det gjorde inte jag.

Och ingenting har det med inlägget att göra, som för övrigt var intressant.

Iranier sa...

För treveckor sen kom det ut en film i Iran med namnet "lördags jakten", det handlar om en jude i Israel och dess hat mot palestinier och de judar som är emot han dvs de judar i Israel som vill leva sida med sida med palestinier.
Den försöker visa de olika synen som existerar i Israel.
Men detta får man inte höra i media eller DN eftersom den är inte anti semetisk

Salt och Besk sa...

"Revolutioner brukar omfördela resurser."

Ha ha. Ja, så kan man också kalla rån, stöld och förföljelse.

Men harva på Pierre Gilly. Fortsätt skriv. Visa att den röda terrorn lever och är stark.

Pierre Gilly sa...

Menar du att Sardari blev av med egendom som ett straff för att han räddade judar? Vad är källan i så fall?