fredag, augusti 24, 2012

Våga vägra varpa


Opera är inte mycket att ha om du frågar mig. Jag tror inte ens jag känner någon som tycker om att höra kraftiga kvinnor och män uppträda teatraliskt. Opera är precis som curling en fånig aktivitet som intresserar en ytterst liten grupp människor. Få tidningsläsare bryr sig om kultursidorna, och av dem är det förmodligen bara en minoritet som lyssnar på oljudet. Trots det får opera, balett och andra former av så kallad finkultur en uppmärksamhet som svårligen kan förklaras av verkligt publikintresse eller samhällsintresse. Kanske beror det på att just handlar om finkultur. Kanske är det bara ett slags snobberi med äldre tiders kulturella kapital. Eller handlar det kanske om vårt intresse för det makabra. Det är inte vackert med pudrade peruker men sätt på dig en och ta en sväng på stan: folk kommer inte att kunna låta bli att stirra.
Gunnila Brodrejs artikel Våga vägra Wagner i dagens Expressen är en pudrad peruk. Idag framförs antisemitiska idéer nästan uteslutande i form av kritik av antisemitismen. I alla fall när vi talar om media. Det påminner lite om hur kvällstidningar ibland lite väl detaljerat redogör för hur våldtäkter gått till.

Ska man då avstå från Wagner för att han var rasistisk? Ska man låta sitt intresse för curling eller varpa bero på utövarnas eventuella politiska åsikter? Ja, det är en frågeställning för kultursidor.

5 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Vadan denna ogina hållning gentemot konstformer man inte gillar? Ekonomiska skäl kan det ju inte vara, för Sveriges ekonomi blir ju inte bättre av att man lägger ner operor eller baletter.

Får verkligen opera och i synnerhet balett så mycket medial uppmärksamhet att man kan prata om "för mycket"?

Kanske får de uppmärksamheten för att man vet att det är en stor komplicerad apparat att få till stånd uppsättningar.

Annars är ju opera är inte bara pudrad peruk. Det finns ju moderna uppsättningar av gamla operor och för den delen nyskrivna operor, en del mer lättlyssnade än andra, några med mer angelägna ämnen. Dead man walking är en.

Kanske beror uppmärksamheten på att man just anser att konst i dess olika former är något för samhället viktigt, även då opera och balett.

Institutionerna fungerar i vart fall som kunskapsbanker inom sina gebit. Hur denna kunskap återanvänds är inte alltid tydligt, men det görs.

Anonym sa...

Bravo, bravo, bravo!!!

Björn Nilsson sa...

En gammal hederlig allonge-peruk av 1600-tals modell (samma som engelska domare ännu kör med) måste vara varm och skön om öronen i ett kallt klimat? Med andra ord något för oss som gärna lyssnar på Händel! Man måste ju inte titta på feta operasångare, det räcker gott att lyssna till Händels trevliga och trallvänliga melodier!

Pierre Gilly sa...

The Whigs hade ideologiska problem med hans musik har jag hört. Men det är ingen fråga jag vill gräva ner mig i. För övrigt berättade de på radio i morse att Gibbonapor använder samma teknik när de väsnas som operasångare. På nått sätt är jag inte förvånad.

Björn Nilsson sa...

Gibboner är OK för mig, bara jag slipper höra Wagners teutoniska bombasmer!