lördag, september 01, 2012

120 länder stödjer Irans rätt till kärnkraft


Igår vann Iran en stor diplomatisk seger. Fast inga svenska tidningar tycks ha skrivit om den. De Alliansfria Staternas Organisation förklarade i ett pressmeddelande att Iran har rätt till civil kärnkraft. De 120 länder som ingår i organisation skriver även att Iran också har rätt att upparbeta uran på egen hand. De fördömer dessutom västvärldens sanktioner mot Iran. De alliansfria staternas position skiljer sig alltså fullständigt från USA och vissa andra västländer som kräver att Iran ska upphöra med sitt kärnkraftsprogram. De Alliansfria Staternas Organisation har också valt Iran till ordförandeland de kommande tre åren.

En majoritet av världens länder har med andra ord valt att motsätta sig USA:s och västvärldens försök att isolera Iran. Om detta är det dock rätt tyst. DN har i stället valt att i sin webbupplaga ge stort utrymme åt en insinuant notis om Irans samarbete med Nordkorea. Att även demokratier som Indien samarbetar med Iran tycks däremot inte intressera DN. Indien – världens största demokrati - fortsätter dessutom att köpa olja från Iran trots de amerikanska sanktionerna. Inte heller SvD verkar tycka att Teherandeklarationen har något nyhetsvärde. Eller GP.

De som undrar om detta verkligen kan vara sant, då svenska medier struntar i det, kan läsa den här lilla notisen som ABC ägnat Teherandeklarationen. Eller på organisationens egen nyhetssida.

Se även Björnbrum

SvD SvD2 DN2


2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Tittade just på NAM:s nyhetsbyrås hemsida, och där får vi veta att nästa toppmöte skall hålla 2015 i Caracas! Från det isolerade Iran till det isolerade Venezuela - vad kan komma sedan!

Dessutom har Iran passat på att underteckna samarbetsavtal om tullar och ekonomiskt samarbete med 30 medlemmar i den alliansfria rörelsen. Några av dem är Azerbaijan, Uzbekistan, Belarus, Afghanistan, Pakistan, Syria, Qatar, Kuwait, Lebanon, Ethiopia, Algeria, Kenya, Indonesia, India, Cuba och Ecuador. Ganska intressant lista, den innehåller ju rätt olika länder, inklusive några som man skulle kunna tro inte skulle våga gå emot USA.

Pierre Gilly sa...

Kanske Mississippi som tycks söka inspiration från Iran. New York Times hade en intressant artikel om det man kan hitta om man googlar: What Can Mississippi Learn From Iran? Mycket, verkar det som.