onsdag, september 26, 2012

Ahmadinejad som schizofren


Irans president Ahmadinejad befinner sig i New York för att delta i FN mötet där. Ahmadinejad är där för åttonde och sista gången eftersom hans mandat löper ut nästa år. SvD utrikeschef Jesper Sunden skrivit en artikel, Irans president upprör, om Ahmadinejads FN besök som i sin enögdhet påminner om en ledare, trots att den placerats på nyhetsplats.

Sunden refererar Ahmadinejad som om han vore en Duracell kanin eller en schizofren människa som agerar helt oberoende av yttre stimuli. Att vad Irans ledare säger skulle kunna påverkas av israeliska eller amerikanska hot om militära anfall, av cyberattacker, av morden på iranska kärnfysiker eller sabotage mot kraftledningar slår honom inte. Det som upprör SvD och västvärlden är vad Iran säger – inte vad västvärlden gör med Iran.

Den här kontextfriheten präglar för övrigt SvD Iranbevakning i största allmänhet. SvD har till exempel inte ansett det viktigt att meddela sina läsa att 120 länder nyligen deklarerat att Iran har rätt till fredlig kärnkraft och att Iran har rätt att själv upparbeta uran. Eller att dessa 120 länder också passade på att fördöma sanktionerna mot Iran. Är det så att 120 länder delar den iranska regimens galenskap eller vet de något som SvD inte vet?

Men i stället för att berätta att Iran faktiskt har ett stort stöd internationellt valde Jesper Sunden att publicera en notis om att Iran inlett ett samarbete med Nordkorea vilket naturligtvis gav intrycket att Iran skulle vara extremt isolerat.

Jesper Sunden har inte bara valt att strunta i att Ahmadinejads tal är ett resultat av verkliga händelser och andra nationers hot. Han tonar i stort sett bort allt som inte framställer Ahmadinejad som en galning. Enligt Reuters sa Ahmadinejad till exempel:

”Vi förväntar oss inte att ett 33 år långt problem mellan USA och Iran ska lösas snabbt. Men det finns ingen annan väg förutom dialog.”

Varken israeliska eller amerikanska ledare har sagt att konflikten bara kan lösas med förhandlingar. Faktum är att både USA och Israel vägrar att utesluta ett militärt anfall.

SvD har också valt att inte rapportera att Iran återigen erbjudit sig att sluta upparbeta uran till 20 procent mot lättnader i sanktionerna. Det är inte första gången Iran kommit med liknande erbjudande utan att svenska tidningar anser att det har nyhetsvärde. Opinionsbildare förfasar sig gärna över att Iran upparbetar uran till 20 procent men vill inte låtsas om att Iran erbjudit sig att sluta - och att USA varje gång sagt nej.


DN SvD2

12 kommentarer:

Salt och Besk sa...

Ja, så jobbigt när imperalisters chauvinistiska tal inte sätts in i en kontext! Tänk om man bara försökt förstå Francos pressade situation när han talade till folket i Europa. Och även han hade ju stöd från anda stater enligt din "moral by numbers".

så typiskt USA asså! Propaganda! Som ju inte alls Iran bedriver.....

Anonym sa...

Wow...120 länder...då måste det verkligen ligga något i det. För allting hanldar ju om hur många länder det är och inte vilka. Man kan nog räkna ut med lilltån att inte ett enda av de är en demokrati, precis som Iran. Det är tyvärr du som helt och hållet tycks sakna insikt om kontexkten som de flesta människor har mycket lätt att förstå: Iran är en av världens värsta diktaturer. Att prata om mandattid för Ahamdinejad antyder att han har ett demokratiskt mandat, vilket han absolut inte har. Den här sortens apologism för diktatorer och förtryckare är ju allmänt rätt vidrig, och påminner om folk som försöker att förneka förintelse för att framställa Hitler i bättre dager. Du förnekar Ahamadinejads förtryck för att framställa honom bättre.

Som Amerikanerna säga: Put your money where your mouth is! Om du vill visa att du inte bara snackar en massa skit, och faktiskt agera på det du säga så får du ta och flytta till Iran och så får vi se hur bra du trivs där. Antagligen blir du ganska snart torterad om du en viskar några kritiska ord om regimen. Hoppas du gillar att få el-batonger uppkörda i röven. Det är tydligen rätt vanligt där.

Kerstin sa...

Det var samma sak med bombandet av Libyen. Det hade man bara bestämt sig för att genomföra och för den skull struntade man i att Ghadafi erbjöd sig att anställa allmänna val med internationella valobservatörer, dvs införa demokrati. USA förnekar sig aldrig.

På samma sätt har man i Väst vägrat att låtsas om de omröstningar som man haft i Syrien. Det är bara helt fantastiskt hur media lyckas lura så många människor om nästan varenda politisk konflikt i världen sedan Vietnamkriget (och en hel del av dem före kriget dessutom), inte minst är Salt och Besk grundlurad.

Kerstin sa...

PS Pierre:
Har du sett den här videon. Mycket intressant att höra Ahmadinejad själv:
http://www.youtube.com/watch?v=GlMhPxw_jm0&feature=player_embedded#!

Pierre Gilly sa...

Föreställningen att man ska göra en moralisk bedömning av regeringar och bara rapportera om vad som händer i de som uppfyller ens krav är rätt märklig. Om en borglig representativ demokrati är ett krav så borde ju till exempel media inte heller ha rapporterat om vad befrielserörelserna i tredje världen sa och gjorde på sextio och sjuttiotalet.

Världens största demokrati - Indien - är dessutom en av de 120 länderna vars deklaration svenska tidningar inte vill tala om.. Men kanske måste länder också ha en vit befolkning för att svenska medier ska rapportera vad som händer.

Kerstin: jag ska titta på filmen

Kerstin

Anonym sa...

Under New York besöket (FN borde verkligen förläggas till en neutral plats Schweitz?) träffade Ahmadinejad judiska företrädare och sannerligen: Du kommer aldrig att se detta i våra papegojmedier:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bCw-oWp1wf8

Anonym sa...

Det mest skratretande var väl att journalistkåren i USA sjöng unisont: "herregud! Hur kan Ahmenidejad tala på den heligaste dagen i israel"? ...

Undrar vad skulle jourhavande springpojken Sunden säga om cirkusartisten Netanyahoos show i FN? Kankse så här

"Netanhyahoo försökte övertyga FN om ..."

"den enda demokratin i MÖ"

Anonym sa...

https://rt.com/usa/news/us-netanyahu-un-obama-238/

Anonym sa...

journalister med heder efterapar inte som Sunden & lögnkåren i den "fria" svenska median gör. Utan skriver skriver så här

http://www.presstv.ir/detail/2012/09/27/263808/wineps-near-east-policy-silence-the-truthers-stage-another-911/

så här

http://www.presstv.ir/detail/2012/09/29/264057/neocons-of-today-premium-ignorance/

och så här

http://www.presstv.ir/detail/2012/09/29/264057/neocons-of-today-premium-ignorance/

Anonym sa...


Gunter Grass talar om elefanten i rummet - igen!

http://www.presstv.ir/detail/2012/09/30/264229/german-nobelist-aims-at-israel-again/

Anonym sa...

Alla USAs underättelsetjänster ger en samstämmig hotbild: israel är det storsta hotet mot USA.

Läs mer i:
http://www.texemarrs.com/102012/sixteen_intelligence_agencies.htm

Pierre Gilly sa...

Den där NIE rapporten är ännu ett exempel på att det ofta finns en klyfta mellan vad underättelsetjänstens analytiker kommit fram till, och vad makhavarna tror.