onsdag, oktober 03, 2012

Anlitar SvD folkmordsförnekare?


För runt hundrade gången i ordningen så lyfter media upp Jan Myrdals påstådda förnekelse av folkmordet i Kambodja. Det är ett ämne som svenska medier aldrig tröttnar på. I vanlig ordning är både lite si och så både med vad Myrdal säger och vad man säger att Myrdal säger.

I dagens version kritiserar SvD:s Benjamin Katzeff Silberstein SVT för att de diskuterat frågan med Myrdal i en intervju som sändes igår. I likhet med rätt många andra liberala debattörer menar Silberstein att Myrdal bör sättas i karantän. Myrdal bör inte ha tillträde till media.

Men hur ställer sig Silberstein till att en av Myrdals resor till Kambodja skedde på uppdrag av SvD? Myrdal var en flitig medarbetare i SvD i många år efter att han inte sett något folkmord i Kambodja. Få högertidningar har gett Myrdal så mycket publicitet som SvD under årens lopp.

Att Silberstein skulle fråga SvD:s chefer från sjuttio, åttio och nittiotalet varför man publicerade Myrdal ska man kanske inte förvänta sig. Det vore ju lika otroligt som att en ledarskribent på SvD skulle ringa upp den amerikanska ambassadören och fråga honom hur det kom sig att USA stödde röda Khmererna ekonomiskt och politiskt i åratal efter folkmordet.

DN

6 kommentarer:

martin sa...

Kambodja är väl ändå pinsammast för moderaterna. Det må vara pinsamt för Myrdal, men han till skillnad från moderaterna kan skylla på att han inte visste bättre. Vad jag har förstått var moderaterna bakom kambodja så länge USA stöttade dem.

Pierre Gilly sa...

Tur att de inte gav Serafimerorden till Pol Pott. Rumäniens diktator fick den av borgarna så ribban var ju låg. Men Pol Pott hade ju inte lika mycket hårdvaluta.

Petter Malmberg sa...

Söndagsmorgnarna gick i Stockholms-Tidningen. Som väl var socialdemokratisk.

Pierre Gilly sa...

Ok. Men Myran har skrivit en hel del i SvD ändå. Så sent som i januari förra året hade han till exempel inne en text på Brännpunkt. Och numera nedlagda Finanstidningen publicerade en lång artikel om Pol Pott av Myrdal. Det är utmärkt, men varför är det fel av public service att göra det högermedia gör?

Hampus Eckerman sa...

Gösta Bohman fördömde avsättandet av Pol Pot och kallade det för ett folkrättsbrott.

Pierre Gilly sa...

Det kände jag inte till. :)