torsdag, oktober 04, 2012

Kan man lita på Aftonbladets Anders Lindberg?


Det går inte att lita på Iran förklarade Aftonbladets Anders Lindberg. Iran har nämligen ägnat sig åt att ”förvilla CIA och andra underrättelsetjänster” om landets kärnenergiprogram. Exakt vad Iran ska ha försökt vilseleda om vet inte Lindberg men allt som låter negativt duger att publicera.

Iranska kärnfysiker mördas, upparbetningsanläggningar utsätts för bombattentat och cyberattacker. När Iran försökt köpa civil kärnkraftsteknologi – och berättat om sina planer i förväg – har USA förmått länder och bolag att inte genomföra affärerna. Men det enda skäl Iran kan ha för att förvilla (på något sätt) utländska spionorganisationer måste vara att de håller på att bygga kärnvapen. Andra länder skulle aldrig drömma om att ge spioner oriktig information.

Anders Lindbergs artikel innehåller också ett scoop.

"Internationella atomenergiorganet, IAEA, har länge försökt få tillträde till de iranska kärnenergianläggningarna. Men Iran vill inte samarbeta".

IAEA är omedveten om att man inte har tillträde till ”de iranska kärnenergianläggningarna”. Så sent som för ett par månader sedan presenterade IAEA en rapport där de uppgav att de hade verifierat allt deklarerat nukleärt material i Iran. Hur har detta gått till om Iran nekar dem tillträde? IAEA har inte heller misstankar om att det skulle finnas några hemliga kärnenergianläggningar.

IAEA vill besöka militärbasen Parcin sedan man fått uppgifter om att Iran skulle ha bedrivit experiment som ska ha varit relaterade till kärnvapen där. Men IAEA har besökt basen flera gånger tidigare utan att hitta något. Faktum är att inga tips från underrättelsetjänster lett till några bevis för att Iran har eller ens haft ett kärnvapenprogram. Fler tips har däremot visat sig vara förfalskningar. IAEA:s förre generaldirektör ElBaradei nämner i sina memoarer till exempel de dokument som den israeliska regeringen överlämnade till IAEA 2009.

Men nu har Israel återkommit med nya bevis på det iranska kärnvapenprogrammets existens. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i FN visat upp en teckning – i Walt Disney stil – på en bomb där han tydligt markerat hur nära Iran är nära att framställa kärnvapen. Och Anders Lindberg är imponerad.

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Svaret på rubrikens fråga (som väl kan misstänkas vara retorisk) är rimligen 'nej'. Då kanske det är mer djupträngande journalistiskt att fråga varför karlfan håller på så där. Hot om indragen nyckel till redaktionens barskåp om han inte skriver 'rätt'?

På tal om Nut-and-yahoo så finns det några roliga bilder på honom här: http://www.moonofalabama.org/2012/09/netanyahoo.html#more .

Pierre Gilly sa...

Världen är liten. Funderade på att publicera den själv men originalet är ju nog talande. Moon of Alabama är för övrigt en bra blog.

Simsalablunder sa...

Netanyeehaw

Anonym sa...

IAEA har gjort över 400 besök i Iran och kollat på de olika anläggniungar. och här har vi en jourhavande lögnhals vid namn Anders Lindberg som säljer propaganda till Svenska folket! Fy att du inte skäms, Anders Lindberg! Troligast är att du fick några schekel för det.
YOU ARE NOTHING BUT A LIAR, Anders Lindberg!!!!