tisdag, oktober 30, 2012

Ny bok: Informationskriget mot Iran


Risken är stor att USA anfaller Iran i början av nästa år, oavsett vem som är president. Det menar statsvetaren Jan Hallenberg i en understreckare i dagens SvD. Syftet sägs vara att stoppa Irans påstådda kärnvapenambitioner. Hallenberg nämner inte att varken IAEA, Mossad eller den amerikanska säkerhetstjänsten anser att Iran har ett kärnvapenprogram. Han väger några argument för eller emot att anfalla Iran men nämner inget om hur länge det spekulerats i ett anfall.

Politiker i väst har spekulerat i att Iran snart kommer att ha kärnvapen i över trettio år nu. Och spekulationerna om ett anfall mot Iran har pågått i minst tio år.


”Attack Iran the Day Iraq War Ends, Demands Israel”
The Times, 5/11 2002

“Israel signal intent to target safe haven in Syria and Iran”
Irish Times 10/10 2003

Israel refuse to rule out attack in Iran
The Independent 27/1 2005

Israel prepares force for strike on nuclear Iran
Sunday Times
11/12 2005


Att sätta krigshotet mot Iran i en historik kontext vore direkt undergräva sensationsvärdet. Det är av samma anledning som media i stort sett aldrig är intresserad av att berätta att spekulationerna om att Iran snart kommer att ha kärnvapen är över trettio år gamla. Sanningen är inte kommersiell. Den som tynger texten med elementära fakta som visar att Iran knappast är det hot mot internationell säkerhet som den brukar framställas som blir i regel refuserad i svenska medier.

I februari kommer min andra bok: Informationskriget mot Iran ut på Verbal förlag. Det är en oberoende fortsättning på Bombdiplomati Konsten att skapa en fiende, som kom ut hösten 2008. Boken är en kritisk granskning av nyhetsrapportering och debatt om Iran.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bonnier/DN eller Schibsted/SvD är inte intresserade att allmänheten få veta att
- Iran har inga kärnvapen
- Iran har skrivit under NPT avtalet
- IAEA har gjort över 400 besök vid anläggningarna i Iran

Jämför detta med Israel

- Israel har över 300 kärnvapenbestyckade missiler
-Israel har iINTE skrivit under NPT avtalet
- Israel låter INTE att dess KÄRNVAPEN anläggningar inspekteras
-Israel hotar BOMBA Iran.

Slutsats: Vem äger media ger svaret på varför ett land som INTE har kärnvapen utsätts för hårda sanktioner mm (egentligen krigshandlinga), medan Israel som HAR kärnvapen, som HOTAT/R att använda dessa (the Samsom Option) behandlas med silkevatntar.

Världsordningen i nötskal!

Kerstin sa...

De som tror att "friheten" är mycket större i Sverige idag än under 70-talet bedrar sig. På den tiden fick vi mycket mer nyanserad och objektiv information om vad som hände i världen. Det är ledsamt minst sagt att Timbro så lyckats lura en hel generation -nästan.

Jag har inte i hela mitt liv tidigare sett så många lögner i media som de senaste åren. Iran har ju inte angripit någon annan stat på århundraden och måste betraktas som en av världens fredligaste stater, oavsett vad man anser om inrikespolitiken där.

Anonym sa...

Här i Göteborg bor Jan-Olof Rönn. Han har jobbat med media i hela sitt liv och sammanfattat sina erfarenheter i en bok: UTAN MEDIA KAN DU INTE STARTA ETT KRIG. Undertitel: Handledning i intelllektuellt självförsvar. Internationellt finns flera journalister i denna genre, men Rönn har ett svenskt pespektiv. Myckt läsvärd i just det perspektiv som Kerstin talar om ovan.

Kjell Martinsson