onsdag, oktober 03, 2012

Ny historieskrivning på DN och SvDIdag har DN:s ledarsida till slut öppet erkänt att det var Georgien som startade kriget mot Ryssland 2008:
”Den inledande uppslutningen mot en övermäktig granne fick en bismak när det stod klart att Georgien hade startat kriget."

(Ingen repris för favoriten)

Tidigare har ledarsidan undvikit att informera läsarna om vem som egentligen satte igång kriget samtidigt som man låtit läsarna förstå att det var Ryssland som bar skulden.
”Idag Georgien, i morgon kanske Ukraina”

(Stalins skugga 30/8 2008)

Och:

”Redan nu efter fem dagars strider, har Ryssland lyckats i sitt uppsåt att kuva det självständiga Georgien. Den neokoloniala stormakten har också gett Europa en ny säkerhetspolitisk situation att ta ställning till.” Värna Sveriges försvar

Det är hög tid att sluta huka för hotet från öst och inse fakta: Ryssland är en snart återuppbyggd stormakt med geopolitiska ambitioner som går stick i stäv med EU:s själva grundvalar.
När utrikesminister Carl Bildt påminner om Adolf Hitlers doktrin för att underminera och anfalla Centraleuropa möts han av förvånade, nästan hånfulla reaktioner. Känner inte utrikesministern till att vi européer lever i en ny tid? Jo - men utvecklingen i Ryssland har på senare år gått i rakt motsatt riktning. Det har viftats med varningsflagg från alla upptänkliga håll: erfarna militärexperter, människorättsorganisationer, den oberoende pressen.
(…)
"Det nya tsardömet tvekar inte att använda vapenmakt för att undertrycka västvänliga före detta sovjetrepubliker."
Tillbaka till USRR 12/8 2008

Även SvD har idag på ledarplats erkänt att det var Georgiens president Saakasjvili som startade kriget:
”Hans stora misstag var kriget mot Ryssland hösten 2008. Visst var han provocerad av Moskva, men det var han som inledde kriget genom att beordra in stridsvagnar och flyg mot civilbefolkningen i den sydossetiska staden Tshinvali.”

I likhet med DN har SvD i sina ledare tidigare gett läsarna intrycket av att det var Ryssland som startade kriget (Nu får vi inte svika Georgien 2008 27/8):

"Med samma stormaktsanspråk som i Prag 1968 körde stridsvagnarna över Georgien och nu har Ryssland alltså kapat en del av landets territorium. Och det har inte några likheter med Kosovo, utan snarare med bildandet av den turkcypriotiska staten. Med sitt maktspråk säger Ryssland till omvärlden att Putin gör som han vill. Så kan vi inte ha det.(...)

Vi måste vara beredda att ta fighten även om det hettar till. Allt annat vore att lämna Georgien i kylan och lämna fältet fritt för mer av aggressiv rysk intressepolitik."

Per Gudmundson såg kriget som ett tillfälle att angripa Vänsterpartiet (Ohly lika pålitlig som vädret 2/7 2009: )

"Efter Rysslands inmarsch i Georgien kan man tycka att det skulle vara uppenbart för alla och envar att det säkerhetspolitiska läget har förändrats på ett djupt oroande sätt. Ohly säger att det inte är säkert att det är Ryssland som är boven."

Och Miljöpartiet: "Mp: Georgien betyder intet 8/8 2008"

"De väntar väl på en annektering av Ukraina eller Baltikum, får man tro." skriver Gudmundson apropå att de gröna inte vill satsa mycket på försvaret. Att dagens borgliga regeringen håller försvarsbudgeten på samma nivå som 1989 har dock aldrig oroat Gudmundson.

En fascinerande aspekt av det här är att ledarsidornas analys inte verkar förändras bara för att den fakta de byggt på var fel. Ryssland är naturligtvis alltid angriparen. Att Georgien startade kriget är bara en mindre detalj. Därför var det naturligtvis inte fel av Carl Bildt att jämföra Vladimir Putin vid Adolf Hitler. Det var för övrigt inte heller fel av regeringen att bjuda in "Hitler" till Stockholm några år senare. Carl Bildt är ju en man som gärna gör affärer med Hitler.

Min krönika Västs selektiva seende som bland annat gick i VK fick ganska mycket kritik då jag inte utgick ifrån att det var Ryssarna som startade kriget.

SvD SvD2
DN


1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Om man har en tillräckligt hög titel, tillräckligt mycket stöd bland redaktionerna och tillräckligt mycket plonk i rösten kan man säga vad som helst, det är ändå aldrig nån som kollar.