lördag, november 17, 2012

Empatilösa Elisabeth Sandlunds selektiva seende

I tidningen Dagen lovar Elisabeth Sandlund ”en saklig analys” av kriget mellan Israel och Gaza. Sedan slår hon fast att kriget är Hamas fel och att Israel bara försvara sig: ”Israels agerande är ett direkt svar på en längre tids upptrappat våld från Gazabaserade terroristgruppers sida mot den israeliska civilbefolkningen.” Inte ett ord om hur israeliska soldater regelbundet – även i fredstid dödar palestinier i Gaza – eller hur blockaden kan tänkas påverka folk. Det verkliga problemet är i stället, om man ska tro henne, mentaliteten bland gazaborna. Det finns så många extrema grupper, bara. Men om Elisabeth Sandlunds egen son eller dotter varit en av de 108 palestinier i Gaza som dödades av ”mellanösterns enda demokrati” förra året hade kanske hennes förmåga att se konflikten ur Gazabornas perspektiv varit lite större.

Dagen2

2 kommentarer:

Dessa mina minsta bröder sa...

Just denna ”enöghet” hos Elisabeth Sandlund har jag kritiserat i en debattartikel i Dagen Möt människorna
Hon tillhör de kristna i Sverige som medvetet väljer bort en verklighet som inte passar, resultatet blir där efter. Under hennes resa nyss tillbringade hon bara ett par timmat i Betlehem resultatet blir där efter. Ledare-Upptrappat våld är inte Israels fel

Citat” Vi kan inte förstå hur kristna från Europa och Amerika kan komma hit för att se kyrkor och stenar och platser där Jesus varit, utan att vilja möta sina kristna syskon här och se hur vi har det. De ser på oss palestinier som man ser på djur i bur. Det är förödmjukande för oss och ovärdigt kristet liv. Vi välkomnar alla, som vill komma och leva med oss här en kortare eller längre tid och dela våra liv här” av Imad Haddad, den lutherske prästen i Beit Sahour, tvillingstad till Betlehem. 

Pierre Gilly sa...

Enögda Elisabeth är tyvärr inte den enda cyclopen i mediavärlden. Ofta brukar en överdriven gruppkänsla vara boven. Den sätter normala överväganden, och normal moraluppfattning ur spel. Kanske uppfattas kristna palestinier som allt för svartmuskiga eller orientaliska för att kristna i Europa ska kunna identifiera sig med dem. Israel som brukar se sig som ett stycke västvärld i orienten blir då lättare att identifiera sig med.