måndag, november 19, 2012

Israel är världens mest militariserade stat


Ett bra sätt att närma sig konflikten i Gaza är att skilja mellan fakta och tolkningar. Det är till exempel ett faktum att Israel brukar döda runt hundra gånger fler palestinier i Gaza än palestinier dödar Israeler.

Då statistiken är entydig talar Israels vänner hellre om antalet raketer som avlossas mot Israel från Gaza. Men om mängden vapen hade betydelse så hade till exempel Amerikas nybyggare inte haft en chans mot ursprungsbefolkningens pilbågar. Att hävda att faran för israeliska civila skulle vara stor är en tolkning som inte styrks av fakta.

En annan sätt att mörka vad som händer är att använda ett ordval som antyder att de palestinska raketerna är mer effektiva än de är. Det är rimligt att kalla dem för ”hemmagjorda” men Israel vänner föredrar ibland ordet ”moderna”. Raketernas prestation förändras dock inte av ordval, eller ens hur långt de kan flyga. Förr missade de mål i södra Gaza, nu missar de mål längre norrut. Gazas raketer är i praktiken psykologiska vapen: och ju längre bort de kan missa sina mål, desto mer skräck kan de sprida. En snarlik effekt skulle kunna uppnås med mer högljudda raketer. Israel dödar inte heller färre oskyldiga palestinier bara för att media talar om israeliska "precisionsvapen".

En tredje sätt att mörka de faktiska omständigheterna är att tala om motståndarnas avsikter. Det heter ofta att Hamas vill utplåna Israel. Ändå höll Hamasledaren Ahmed Jabari på att förhandla fram ett eldupphör när Israel valde att mörda honom. Fördelen att tala om avsikter är att de varken går att bevisa eller motbevisa och man inte heller behöver ta hänsyn till kapaciteten att genomföra dem.

Israel är en idag världens mest militariserade stat, enligt Global Militarisation Index, som sätts ihop av Bonn International Center for Conversion (BICC). Sex av världens mest militariserade stater finns i mellanöstern. Förutom Israel (1) Syrien (4), Jordanien (5), Kuwait (7) Bahrain (9) och Saudiarabien (10). Iran återfinns först på 34 plats, långt efter i stort sett alla länder i regionen.

Israel har en av världens slagkraftigaste, moderna arméer med kärnvapen. Israels ursprungliga invånare – en del av dem lever idag ihopträngda i Gaza – har vapen som mer liknar fyrverkeripjäser än vad som behövs i ett modernt krig.

Bilden är gjord av Latuff

SvD DI GP GD

9 kommentarer:

Börje Andersson sa...

Det finns en anledning till att Israel behöver vara militärt starkt. Fientliga grannar som anfallit landet flera gånger. Diktaturer som förtrycker det egna arabiska folket.
Hur kan det vara så svårt att ta principiell ställnig för demokrati mot diktatur just när det gäller Mellanöstern?
Judehat?

Pierre Gilly sa...

Jag tar ställning till faktiska händelser. Du resonerar främst utifrån ett idéernas elfenbenstorn. Vietnamkriget är en bra parallell. Med ditt essensialistiska tänkande så borde vi tagit ställning för den amerikanska ockupationen och mot vietnameserna. USA:s blodiga ockupation blev dock inte ett dugg mer rättfärdigt bara för att landet var en demokrati.

Anonym sa...

Att Hamas inte dödar fler israeler beror inte på att de inte försöker. De har i sina stadgar att eliminera Israel och döda så många judar som de kan.Inga raketer skulle komma från Israel om de inte ständig var beskjutna från Hamas.Målet för raketerna från Gaza är civila. Målet för IDF är avskjutningsramper, vapen och Hamas militära maskin.

Anonym sa...

Det är inte rimligt att begära att Israel ska acceptera som normalt att bli bekjutna regelbundet från Gaza. Ingen annan nation skulle tolerera att bli beskjutna dagligen under ett 8 år. I södra Israel är risken stor och livet bekrivs där nu som ett helvete. Universitet i Beersheba har stängt. Sjukhuset i Askelon är ständigt beskjutet Normalt liv kan inte fungera..

Anonym sa...

De hemmagjorda vapen som avfyras från Gaza kommer från olika grupper som agerar i Gaza. Hamas vapen är inte längre hemmagjorda. De har vapen som kommit från Libyen, Sudan och Iran. Israel bombade nyligen en vapenfabrik i Sudan där vapen framställdes för Iran.

Anonym sa...

Israel gick efter Ahmed Jabari därför att han inte bara har varit bakom många terroristattacker från Gaza men därför han är den som är ansvarig för de tunnlar som går från GAza till Israel. Inte bara upptrappningen av raketerna men provocerade Israel men också att Hamas inte respekterar gränsen.

Anonym sa...

Ditt argument är att man skall hålla på Palestinierna för att de är för dåliga på att döda. Det är idiotiskt.

Enligt folkrätten har man rätt att anfalla militära mål, även om civila skadas eller dör. Israel anfaller otvivelaktigt militäre mål. Hamas anfaller civila mål. Det strider däremot mot folkrätten.

Anonym sa...

Att israel är en demokrati är ett stort propaganda nummer hos sionisterna och deras kramare. Faktum är att israel är en RASSTAT - den enda i världen som öppet kallar sig självt en atat för en viss grupp och endast en viss grupp. Jag behöver inte räkan alla de kriminella handlingar som dennna terrorist state begick, begår och inet heller att den är i särklas den enda staent som falgrant struntar i alla FN:s resolutioner.

Om israel är en demokrati så var Nazi Tyskland också det.

Kerstin sa...

Anonymosarna:
1) Det är palestiniernas land som Israel stjäl och mördar för att komma över allt mer av.
2) Israel är mest av allt rädda för fred. Det är genom det eviga kriget, eg. deras eviga terroriserande av palestinierna som Israel kan roffa åt sig allt mer av Palestina. Men för att det ska fungera måste man skylla på, och få folk att tro att det är palestinierna som börjar och hotar Israel. Endast ett barn eller en totalt okunnig person kan tro på detta.