fredag, november 16, 2012

Utökad skyddsjakt på palestinier


Den israeliska valrörelsen inleddes i veckan med att premiärminister Benjamin Netanyahu lät mörda Hamasledaren Ahmed Jabari och bomba det tätbefolkade Gaza. Israel har utfört nästan 500 bombningar och dödat minst 16 personer, bland dem flera barn. Gaza har svarat med att avfyra flera hundra hemmagjorda raketer, varav en träffat ett hus och dödat fyra personer.

Än så länge är detta inget mot kriget 2009, då runt 1 400 palestinier och 13 israeler dödades. 400 av palestinierna var barn. Fyra av israelerna dödades av misstag av israeliska soldater. 760 av de dödade palestinierna och tre av de israeliska var civila.

Nu sägs det i medierna med en förskönad sanning att konflikten har trappats upp. I verkligheten pågår ett krig mot Gazas befolkning hela tiden. Israeliska soldater sköt till exempel den 4 november ihjäl en förståndshandikappad palestinier som befann sig tio meter från det stängsel som separerar Gaza från Israel. Men att en palestinier, dessutom en handikappad sådan, godtyckligt dödas, är i regel en icke-nyhet.

Gaza är världens största koncentrationsläger och alla palestinier som kommer i närheten av dess gränser löper en högst reell risk att mördas av skjutglada israeliska soldater som har god överblick från sina vakttorn. Det gäller även palestinska jordbrukare som brukar sin jord i närheten av gränsen. Vad som är nära varierar: det tycks avgöras av den enskilda israeliska soldaten. Fiskare som trotsar Israels förbud för palestinier att fiska riskerar också sina liv.

Innan den israeliska valrörelsen inleddes med flygbombningarna hade över 70 palestinier i Gaza dödats. Fram till dess såg det ut som att färre palestinier skulle dödas 2012 än 2011, då den israeliska armén enligt FN dödade 108 och skadade 468 palestinier i Gaza. Det godtyckliga mördandet av palestinier i Gaza intresserar i regel inte svenska medier lika mycket som vår årliga älgjakt. "Skyddsjakten" på palestinier pågår dock året om, år efter år, sedan fyrtiofem år tillbaka.

Att Israel mördar en av de palestinska ledare som har arbetat hårdast för att få till stånd en permanent vapenvila är inte förvånande. Israel har i praktiken ofta stött de mest radikala elementen bland palestinierna. När det sekulära PLO var den helt dominerande palestinska organisationen samarbetade man med Hamas för att splittra det palestinska motståndet.

Genom att mörda Jabari tystar man en man som är förhandlingsvillig när Israel inte är intresserat av förhandlingar, och tvingar samtidigt Hamas att svara eller framstå som menlöst inför den palestinska allmänheten.

Dessutom kan Netanyahu positionera sig som en stark försvarare av Israels säkerhet i parlamentsvalen om två månader. Netanyahu tror – förmodligen med rätta – att han kan vinna israeliska röster genom att döda palestinier. Med "skyddsjakt" på de moderata palestinska ledarna kan man dessutom med rätta hävda att det inte finns utrymme för en förhandlingslösning. Jabril hade fjorton barn och deras första reaktion är förmodligen inte att fortsätta förhandlingarna.

Publicerad i Fria Tidningen

SvD SvD2

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Läste nyligen, men minns inte var, att nyare valundersökningar i USA tycks visa att allt färre amerikanska judar är beredda att stödja Israels politik mot palestinierna och att de inte anser att Israel är viktigare för dem själva än USA.

Det låter ju lite hoppfullt trots allt. I alla fall om de analytiker har rätt, som menar att ingen amerikansk president vågar säga ifrån till Israel av rädsla för de judiska väljarna i USA, såvida det inte förhåller sig på ett helt annat sätt, att Israel skaffar sig hållhakar på varje amerikansk politiker och utövar ren utpressning mot dem förstås, vilket jag inte håller för helt osannolikt.

Anonym sa...

och som vanligt vid valtider i rasstaten krävs en avsevärd hög av Palestinska lik för att övertyga väljarna om ledarens beslutsamhet i arab-frågan.

Vad israel "försvarar" sig mot (Palestinier har ju ingen rätt till självförsvar)är själva existensen av icke-judar av arabisk härkomst i regionen.

Anonym sa...

Amrikanska judar misstror alltid högern och de röstar alltid liberal.Rösterna för Obama minskade med 9 procent. Judar i Israel föredrog Romney med 80 procent. Judar är också socialt liberala. Romneys besök i Isael var inte särskilt lyckat. Han sa bara att situationen var hopplös. Som ekonom och finansman kunde han ha åtminstone kommit upp med något i den vägen.Republikanerna behöver change

.http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324894104578114791679213644.html

Anonym sa...

Antalet judar i USA är inte mer än 6 miljoner. De har inte särskilt mycket styrka och de flesta är liberala och
för Obama. Det finns 50 miljoner evangeliskt kristna väljare. Majoriteten av dem stöder Israel.

Hamas gör de kan att påverka världsopinionen med palestinska lik. De har kamrerna redo särskilt för bilder på döda och skadade barn.

Googla arabisk som definition och härkomst för skojs skull.

Anonym sa...

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324735104578121513378501702.html?KEYWORDS=Paul+bracken++If+Iran+gets+thr+bomb

För lättsam läsning. Lika mycket uppmärksamhet som går till alla offer för kriget i Syrien, kommer väl att gå när Israel försvinner.... som en judisk stat. Det räknar Iran med och nu stöder Assad med styrkor, vapen och proxi i form av Hisbullah. För SVerige betyder det inte något, men för Israel är det mer relevant.30 tll 50.000 döda, 40000 saknade, En halv miljon flyktingar.

Anonym sa...

Palestinierna behöver försvara sig mot Hamas.

Jag undrade just. Om kungen av Jordanien blir den senaste i raden av minoritetshärskare att falla. Har vi då en stat med en palestinisk majoritet som har makten.
Abbas tycker ju förstås inte om det. Det komplicerar för palestinierna att söka ytterliggare en stat.Han sökte och fick medborgarskap i Jordan. Samtidigt stödde han kungen när han drog in palestinska medborgares rätt. Palestinier får förstås inte alla bli medborgare eller etablera sig i Libanon eller Egypten.