måndag, december 10, 2012

Partisk PellnäsNär Bo Pellnäs skriver om det svenska försvaret brukar hans analyser vara robusta. Med det menar jag att han ofta utgår ifrån rådata och sedan formulerar en analys. Men så fort det handlar om internationell säkerhet tycks analysen bestämma vilka data som är värda att ta hänsyn till.

Den 23/11 skrev Pellnäs i Kristianstadsbladet att det är ”orimligt” att kritisera Israel för övervåldet och refererar den israeliska ståndpunkten att ett ”proportionerligt” svar skulle bli resultatlöst. Under kriget 2009 dödade Israel runt 1400 palestinier. Nästan 400 av dessa var barn. (13 israeler dödades av palestinier.) Men det här makalösa övervåldet förhindrade inte upptrappningen i år. Övervåldet är inte bara omoraliskt utan uppenbart resultatlöst.

Pellnäs hävdar att ”hotet mot Israel denna gång är allvarligare än tidigare”. Det förklarar han med att palestinierna nu ska ha fått iranska raketer. Men inget tyder på att Gazas vapen är farligare än tidigare. De saknar fortfarande styrsystem. De tusentals raketer som avfyrades från Gaza under åtta dagars strider dödade fem israeler. Israels precisionsvapen dödade samtidigt 166 palestinier, varav ett trettiotal barn.

Sedan april 2001 då den första raketen avfyrades från Gaza har 59 israeler och 4 717 palestinier dödats (Se Haaretz 25/11). Palestiniernas förmåga att döda israeler har alltid varit marginell och den har inte ökat. Förr missade raketerna mål i södra Israel. Nu senast har några även missat mål mer norrut. Gazas raketer är i praktiken minimalförstörelsevapen.

Det märkligaste i Pellnäs artikel är ändå att han förklarar den senaste upptrappningen med att: ”Iranierna vill flytta fokus från Syrien och de egna intensiva försöken att framställa vapenvärdigt uran”. Att palestinierna själva skulle kunna ha ett intresse av att starta kriget är Pellnäs andrahandshypotes. Han använder ordet ”möjligen”.

Faktum är att Israel även under så kallade vapenvilor dödar ett stort antal palestinier i Gaza. 2011 dödade Israel 108 palestinier i Gaza, enligt FN. Innan upptrappningen i år hade Israel tagit livet av 71. Om palestinier sköt ihjäl runt hundra israeler under vapenvilor, varje år, hade Pellnäs förstått att Israel skulle svara militärt. Då hade han knappast formulerat en konspirationsteori om att ett tredje land manipulerade Israel.

Det här är den oavkortade versionen av ett inlägg i Kristianstadsbladet

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Man kan inte vara opartisk (åtminstone inte opartisk åt fel håll) om man samtidigt suktar efter medlemskap i NATO.

Martin sa...

Är det bara antalet döda som räknas eller är motiv och mål för raketerna något som du kanske borde ta upp i din kritik?
Pellnäs analyserar från ett säkerhetspolitiskt perspektiv och inget annat.

Pierre Gilly sa...

Hur menar du då?