tisdag, februari 26, 2013

Skjut Kejsarörnen!Bästa sätt att bevara vargen är avliva genetiskt viktiga exemplar, förklarad Naturvårdsverket generaldirektör igår i SvD. Bara djur som tappat sin jaktinstinkt har naturligtvis en plats i Sverige.

De som är rädda för vargen möts ofta av hot, hat och förakt. Men vi som förespråkar att djur från utrotningshotade arter ska avlivas har rätt att bli respekterade.

Själv är jag hemskt rädd för Kejsarörnen (och andra örnar) som ibland observeras i Sverige. Kejsarörnen har ett vingspann på upp till 210 centimeter och kan utan problem fånga en räv. Men kan de ta en räv kan de naturligtvis också slå klorna i en litet barn. Min morfars bror, Johan Bergman, sägs till exempel ha blivit tagen av en örn 1892. Vi vill uppmana alla som är engagerade i örnfrågan att fundera över andras behov och synsätt.

Y. Xman, generaldirektör i Utrotningsverket.

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jättehavsörnen från östra Sibirien är ännu större. Har varit över på europeiska sidan någon enstaka gång (möjligen rörde det sig om en frisläppt maskot från något nedlagt sovjetiskt arméförband). Kommer en sådan lär det nästan krävas luftvärn för att hålla den på avstånd!

Anonym sa...

Förstår nu Överbefälhavarens oro.

Pierre Gilly sa...

Ja, han är ju sjukskriven.

Unknown sa...

Fördelen med att avliva genetiskt viktiga vargar är ju trots allt alla rimliga argument gentemot EU, om att det skulle finnas något mål om att öka den genetiska variationen helt försvinner. Men nu har domstolen åter stoppat jakten, det kanske är dags fär miljöministern att börja acceptera både svenska och internationella lagar.

Kerstin sa...

Jag är nog mest rätt för det där djuret som brukar finnas i skogarna då och då, mest höst- och vintertid, som kallas jägare. De är utrustade med en lång påk som kan kasta iväg livsfarliga metallkulor.

Anonym sa...