tisdag, februari 26, 2013

Ständigt hycklande om yttrandefriheten


Den så kallade konstnären Lars Vilks får idag beröm av Kristianstadsbladets ledarskribent Mattias Karlsson

Hans huvudargument är tydligt: ”Yttrandefriheten måste försvaras i alla lägen, även om följderna kan vara obehagliga”. Problemet är inte den abstrakta principen i sig själv utan hur den tillämpas. Varken Karlsson eller de flesta andra journalister försvarar yttrandefriheten när det handlar om yttranden som går emot deras politiska föreställningar och känslomässiga tabun. Mattias Karlsson har aldrig och kommer aldrig att skriva en artikel där han tackar Ilmar Reepalu för att denna testar vårt engagemang för yttrandefriheten. Opinionsbildare som Karlsson lämnar då de abstrakta principernas elfenbenstorn för att i stället kritisera Reepalu i sak. Ingen skulle få för sig att säga att ”judar måste tåla lite kritik” på samma sätt som man kräver av muslimer. Faktum är att de flesta svenska liberala tidningar inte ens på insändarsidan tar in något som kan tolkas för ett försvar av Reepalu. När det handlar om vad som egentligen händer i Malmö är självcensuren monumental och yttrandefriheten som bortblåst.

Svenska journalister kommer heller aldrig att försvara den svensk-columbianske journalisten Joaquin Pérez Becerra som varit fängslad i Colombia sedan april 2011. Reportrar utan gränser har förklarat att man inte tänker engagera sig i fallet då Beccera är kommunist.

Karlsson hävdar att det är viktigt att försvara yttrandefriheten även om följderna är obehagliga. I själva verket försvarar han och andra svenska journalister yttrandefriheten när de själva har ett politiskt intresse.

(Fotot visar en bekant till mig som pekar ut en hakkorsformad byggnad han ritat och byggt i ett asiatiskt land. Hur många liberaler skulle försvara rätten att bygga en sådan fastighet i Sverige? Jan Myrdal har skrivit om fallet Joaquin Pérez Becerra i Folket i Bild.)

Skånskan
SvD

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad menar du med ditt inlägg. Tycker du Karlsson är oärlig i sin deklaration av sitt förhållande till yttrandefriheten men att du är ärlig? Men att ni bägge vill undertrycka åsikter ni inte tycker om?

Unknown sa...

Denna mödan om yttrandefriheten verkar dock bara omfatta just Lars Vilks, inte t ex Elisabeth Ohlson Wallin eller Carl Michael von Hausswolff

frihetenärhär sa...

Res er för Lars Vilks!

http://www.youtube.com/watch?v=8bh-raHrMJQ

Framåt demokrater!