tisdag, mars 19, 2013

Gunnar Hökmarks maktambitioner har inga gränser
Ryssland strävar inte efter att öka sitt inflytande utan vill ”expandera makt”. Ett annat ord för rysk makt är ”mörkrets krafter”. Förr gjorde de med tanks, idag är de farligare och lömskare och använder i stället ekonomiskt inflytande. Det hävdar i alla fall EU parlamentarikern Gunnar Hökmark i DN idag. Hökmark, som uppenbart hämtat sin världsbild från Tolkiens Sagan om ringen, använder Georgien som exempel: ”Efter invasionen 2008 är delar av landet ockuperat av rysk trupp”. Bloggaren och utrikesministern Carl Bildt jämförde då Putin vid Adolf Hitler. Nu har till och med SvD och DN:s ledarsida erkänt att det var Georgien som anföll först men sådana fakta står inte i vägen för en Hökmark. Ska vi vara rädda och upprörda över att Ryssland skulle slå tillbaka ett svenskt anfall? Finns det ingen skillnad mellan röda armens tanks och Gasproms olje och gaskontrakt?

Ska man tro Hökmark är den ryska konspirationen mot omvärlden i klass med den antisemitiska världskonspirationen mot Israel. Under Gazakriget 2009 blev Hökmark oerhört upprörd. Inte av att 400 palestinska barn dödats av Israel utan för att Malmö stad i protest mot detta låtit några tennismatcher spelades utan publik.

Om en man slår ihjäl en annan man på plattan i Stockholm och alla vittnen uppger att det var den som utdelade det dödande slaget som startade slagsmålet vore saken klar för polisen. Om mördaren sedan på fullt allvar, likt en känd norsk massmördare, hävdar att han egentligen är det riktiga offret, är det sannolikt att han utsätts för en sinnesundersökning innan han låses in. Men politik är det möjligas konst och där skickas de i stället till Bryssel.

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Man upphör aldrig att förvånas. För omkring 20 år sen trodde jag att jag gjort mig av med alla mina illusioner. Det hade jag inte, jag har fortfarande sådana att förlora, inser jag nästan varje dag numer.

Pierre Gilly sa...

Fast det är inget extraordinärt. Typiskt tänkande (hur ryssar är) ingrupp, utgrupp, och konfabulering. Der är här som oftast huvudförklaringen till tokigheterna. Men visst känns det surrealistiskt.

Socialliberal sa...

Knappast ett så omfattande hot som Hökmark insinuerar, men likväl finns de Ryska ambitionerna att återuppbygga den operativa kapaciteten inom Armén, flottan och flyget, vilket också har skett. Läget i Ryssland är knappast direkt farligt, men militarismen, revanchismen och enväldet är där, och bör tas i beaktande.

Sedan tror jag inte för en sekund att det finns ett direkt hot mot Sverige (som jag anser att det insiueras), men detta är för att det inte finns något att ta här.

Ska man vara bekymmrad över något så anser jag att det är den kommande kollapsen när oljan och gasen peakar, och militärmaskinen då kommer att bli "restless". Putin och dennes anhang verkar inte sky några medel alls för att hålla sig kvar i Kreml, och den sitvationen kan spilla över på Sverige, men då tror jag främst i fråga om politiska flyktingar, teritorriella intrång, och spillover med eventuella spänningar EU/Ryssland.

Sitvationen är känslig, och kan bli instabil, men knappast direkt farlig som Hökmark hävdar.
Vidare observation genom diplomat- och underättelsekanaler rekommenderas.

Anonym sa...

Om Höökmark letar efter djävulen, så räcker det om han tittar i spegeln.

Anonym sa...

Den "socialliberale" Russofoben ovan bör känna till att Ryssarna kan sin historia.

De vet att västmakterna aldrig lär sig av sin, därav dessa ständiga "Drang nach osten", dessa Hitlers och Napoleons och nu NATO som petar, skramlar och kukar runt björnens ide. Nu är björnen vaken och kackerlakorna rasslar iväg som när man tänder ljuset i en källare. Då är det så dags...