torsdag, mars 07, 2013

Missionerande ateist med fördomarDet finns obestridliga likheter mellan judendom och kapitalism. Ja, det är inte svårt att se att den här tesen hör till en antisemitisk idétradition. Föreställningen bygger på att judendomen har en essens – en osympatisk sådan – som är oföränderlig, och att dess utövare inte kan avvika från denna essens. Det här är självklart ingen anständig svensk tidning skulle nuförtiden framföra liknande dumheter. Om judar.

Så fort det gäller muslimer kan man dock resonera i det närmaste identiskt utan att bli anklagad för att framföra rasistiska schablonbilder. “Det finns obestridliga likheter mellan islam och det tidiga folkhemmet” skrev till exempel DN:s Lena Andersson i februari (Att lägga livet tillrätta). Muslimer behandlar sina kvinnor illa, de låter religionen styra hela deras liv och det är något med islam som gör att den inte går att reformera. Det är bättre att muslimer slutar att vara muslimer än att de försöker sig på att tolka koranen på ett sätt som överensstämmer med vad vi i Sverige år 2013 tycker är rätt.

Det enda sättet för muslimer att bli goda medborgare – dvs sluta slå sina fruar och knäböja inför en totalitär samhällssyn – är att avsäga sig islam och bli goda liberala ateister. Någon ledare som uppmanar judar att sluta läsa gamla testamentet och hitta sin livsåskådning i andra böcker lär Lena Andersson dock aldrig skriva. Varför är något man kan fundera på.

DN2

6 kommentarer:

martin sa...

Tja, relationen mellan kristendom och kapitalism är också helt obestridlig. Med korset och valutan lade de världen under sig.

Jag brukar fråga sådana människor följande fråga, för det är i princip så de argumenterar:
Har du slutat slå din fru än?

martin sa...

Förtydligande:
Följer man ekonomiskt tänkande och dess relation till religionen så stannar det varesig i kristendom eller judendom. Då det spåras tillbaka till de gamla grekiska och romerska gudarna.

Pierre Gilly sa...

Det kan jag hålla med om...

Jan Wiklund sa...

Det som är så fantastiskt med religioner med ett par tusen år på nacken är att de kan böjas i precis den vinkel man önskar. Och användas till att motivera precis vad som helst. Religioner är nämligen, precis som alla andra ideologier, något som främst äger rum i folks huven. Och är därför starkt påverkat av annat som finns i samma huven.

Pierre Gilly sa...

Ja, Det är inte bara så att kristna har olika syn på bibeln: det är en syn som ofta inte tycks vara påverkad av att de läst boken. Det är till exempel inte många kyrkgående amerikaner som kan upprepa mer än tre av tio guds bud. Och muslimer verkar ha minst lika dålig koll på vad det egentligen står i koranen. Lite som liberaler och Adam Smiths böcker alltså.

Paul sa...

När jag som Kristen ser på min omvärld så är det utifrån en ståndpunkt att det finns vissa värden som inte ska påverkas av min samtid. Jag gissar att det är så för många troende. Både Judar och Muslimer.

Sedan kan man på olika hårt sätt driva fram sin linje och tvinga dem som inte tycker som jag att absolut tycka lika. Detta är inte något som jag förespråkar.

Men det viktiga för den sekulerade nutidsmänniskan, som drivs av en alltmer piskande likformighetsvind, måste förstå, är att det finns andra sätt att se sin omgivning på.