onsdag, mars 27, 2013

Naomi Abramowiczs välviljaÄr det rimligt att folk från ”vartenda landshörn” (glesbygd) ska ha möjligheten att till exempel nå larmtjänst via mobiltelefon nu när det fasta nätet fasats ut? Nää, skriver idag Correns ledarskribent Naomi Abramowicz under rubriken "Den dyra välviljan".
Abramowicz uppger tre skäl till varför bondläppar inte ska ha telefon.

1.Sverige har redan bättre mobiltäckning än andra länder. Om ”vartenda landshörn”-folket inte vore sådana egoister skulle de nöja sig med det. När de inte kan ringa efter en ambulans eller brandkåren borde de tänka på att det genomsnittliga telefonsamtalet i Sverige är av god kvalité. De flesta som ringer i Sverige kommer ju fram så varför gnälla? Kan de inte glädja sig åt att det går utmärkt att ringa i Stockholm? Det ”borde vara gott nog” att mobilnätet i Sverige är bättre än i länder som Spanien och Portugal. Sverige är också idag bättre än många andra länder inom en rad andra områden, så låt oss sluta förbättra saker om vi redan är duktigare än något annat land.

2. Lagstiftning är ”ett trubbigt instrument”. Frågan är varför vi ens har lagar om skolplikt, mot aga och mord när lagen är så trubbig. Är det faktum att lagen gäller alla som gör den trubbig? Men vi ska ha vassa lösningar, inte trubbiga. Alla kan ju höra att vasst låter bättre än trubbigt.

3. Att bygga ut nätet skulle kosta pengar. Antingen skulle teleoperatörernas vinster bli mindre eller så skulle ju det kosta några ören mer att ringa. Bägge alternativen är därför otänkbara. Faktum är att allt kostar pengar, och mycket som görs inte genererar vinster. Det är till exempel inte lönsamt att dela ut post, bygga och underhålla vägar och elledningar i ”vartenda landshörn”.

Så tyvärr kan bondläppar inte längre ha telefon i Sverige år 2013. Det kallas framsteg. Man kan inte stoppa den nyliberala utvecklingen.

Svd

Inga kommentarer: