söndag, mars 31, 2013

PJ Anders Linder: valfrihet inget självändamål


Bild Robert Nyberg

"Det viktiga är fruktens kvalitet" är rubriken på en krönika i dagens SvD. PJ Anders Linder hänvisar till den välkända passagen i Metteusevangeliet där det heter att träd som inte bär frukt ska huggas ner. Och vem kan argumentera mot Gud?... Linder säger här i praktiken att friskolereformen – valfriheten – inte har något värde om den inte leder till positiva resultat.

Det är bra att en borgare för en gångs skull erkänner att valfrihet är ett medel och inte ett självändamål.

Linder vetenskapliga underlag för att friskolorna verkligen skulle förbättra lärandet är däremot magert. En studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering som kritiserades hårt redan i höstas inte minst av Lars Pålsson Syll. Och så har en brittisk tankesmedja vars uppgift det är att propagera för privatiseringar sagt att privatiseringar är bra.

Problemet med den brittiska tankesmedjan är för övrigt det samma som med PJ Anders Linder själv. Om Linder på ett korrekt sätt återgav forskningsläget, och drog rimliga slutsatser utifrån vad man faktiskt vet om friskolereformen så skulle han naturligtvis inte få skriva på SvD längre. Linders försörjning är direkt beroende av att hans okunskap.

Kapitalets makt över åsiktsproduktionen i media är dock inte vattentät. Hösten 2011 släppte SNS rapporten “Konkurrensens konsekvenser" som visade att tjugo års privatiseringar inte lett till bättre service. SNS forskningschef tvingades naturligtvis avgå, men då var skadan redan ett faktum.

Inga kommentarer: