fredag, mars 01, 2013

PPM som rysk roulettDet är lätt att förutspå vad som kommer att hända med aktiefonder i framtiden. Det räcker med att titta på hur det har varit förr, och anta att det fortsätter i samma stil. Så resonerar i alla fall en viss Johannes Hagen vars naivitet bara kan förklaras av att han är doktorand i nationalekonomi.

Hagen skriver också i SvD att det är fel att kalla premiepensionen för ett hasardspel då bara en procent haft en negativ genomsnittlig avkastning. Den procenten som drabbats håller förmodligen inte med. Och om någon skulle erbjuda Johannes Hagen möjligheten att spela rysk roulett med samma odds skulle nog också han plötsligt omvärdera risken. Faktum är att även när sex personer spelar vanlig rysk roulett med ett magasin med bara en kula så kan man säga att de flesta utgår som ”vinnare”.

Tidigare inlägg i frågan : Sänk pensionsåldern
Åldringsbombsbluffen

3 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Hagen älskar russinen i kakan. Hur många har t.ex. haft 0%, 0,5, 1% osv i avkastning? Hur många är det som har haft över genomsnittet och hur mycket drar de upp genomsnittet? Hans siffror ger helt enkelt ingen som helst klarhet i hur det står till, men det är förmodligen också så han vill ha det.

Och så avslutar han med att "det inte finns någon gratislunch". Men det är ju det hela hazardspelandet sägs bringa. Avkastningen skall ge gratis luncher, middagar och utlandsresor, nya kök och groggverandor.

Och till stor del skall avkastningen slitas ihop någon annanstans i världen, för det är ju inte först och främst i Sverige det investeras en massa pensionspengar i det Hagen kallar för värdeskapande åtgärder.

martin sa...

Jadu, det här med bubblor borde han fundera på. Den största enskilda bubblan i världen heter 40-talister i Sverige, babyboomers i USA. När man har en biologisk bubbla av det slaget i ett kapitalistiskt system, då händer något märkligt. Generationen lever ett liv i tillväxt som tog fart den dag de föddes. Sedan skaffar de barn sent och få barn.

Men sen börjar det vända. Med start vid 40-talisternas pensionålder ungefär, när de får mindre pengar i plånboken, så säljer de kåken, sommarstugan eller husvagnen. Byter till en snålare bil osv äter mindre på restaurang. Så med start vid denna biologiska bubblas pensionsålder så börjar en ekonomisk kräftgång som kommer pågå fram tills den dag denna generation är död.

Sen är ju inte the smart money på börsen. Att vanligt folk kan tjäna pengar på börsen är mer en biverkning och händer bara när det finns så gott om stålar att de stora lirarna inte hinner med och några kronor trillar mellan stolarna. När det kniper så ser man till att blåsa alla dessa småsparare, exempelvis baggböleriet Northland Resources är ett exempel på hur det går till när man blåser aktieägare som köpt lite aktier på börsen.

Pierre Gilly sa...

:)