måndag, april 01, 2013

Centerpatetisk humor


Affischen hittade jag här

Svenska medborgare som köper sex utomlands bör kunna dömas i Sverige skriver tre centerpartister i SvD i vad som måste vara ett aprilskämt. De tre, som presenterar sig som centerkvinnor, förklarar inte om Sverige också ska acceptera att andra stater lagför sina medborgare i Sverige för sådant som är olagligt deras hemländer. Ska till exempel en irländska som genomför en abort i Sverige utlämnas till sitt hemland för att dömas? Eller är det så att centerkvinnorna menar att bara Sverige ska ha rätt att lagföra sina medborgare för vad de gjort utomlands?

Svd2

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ditt resonemang kring artikeln är snarare dagens aprilskämt. Syftet är inte att utreda huruvida andra länder ska ha rätt att lagföra medborgare som befinner sig i Sverige. Det är ett inlägg om hur man (dem) vill att Sverige ska förhålla sig till sexturismen. Välkommet både genom att lyfta frågan för debatt och i syfte och innehåll/slutsatser enligt min mening.

Även om dina frågor är intressanta i förlängningen är det förhastat att avfärda hela artikeln på de grunderna utan att ens kommentera sakinnehållet.

Pierre Gilly sa...

Så vi behöver inte ens ta ställning till förslagets bakomliggande principer? Det är en arrogant inställning. Men det finns en annan absurd principiell aspekt på centerförslaget. Svenska medborgare ska straffas för sexköp utomlands men inte folk som har permanent uppehållstillstånd i Sverige… Det är alltså inte handlingen utan medborgarskapet det hänger på om personen ska straffas. Vad är det för rättviseprincip? Ingen vi skulle acceptera när vi bedömer handlingar som begåtts i Sverige hoppas jag.

Alien Intervention sa...

"Syftet är inte att utreda huruvida andra länder ska ha rätt att lagföra medborgare som befinner sig i Sverige."

Så må vara, men den generella EFFEKTEN kommer att bli det.

Syfte är en sak, men faktisk funktion är ofta en helt annan sak och i det här läget så säger sverige faktiskt att saudi har RÄTTEN att straffa medborgare som åker till Sverige på sememster och går utan slöja, besöker en kyrka eller dricker sprit.

Får VI straffa våra medborgare för vad de gör utomlands så får alla andra länder också göra det, ser du.

Olof sa...

Jag tvivlar på att Saudi kommer att behöva anstränga sig, vi kommer snart få se 'feministerna' argumentera för slöjtvång och burka då lättare kläder är en del av sexualiseringen och våldet mot kvinnan.

Och sprit är ju definitivt våld mot kvinnor. Och barn.

Den svenska nymoralismen verkar ha ganska mycket gemensamt med någon form av religiös extremism, både vad gäller dess undvikande av verklighetskontakt och underbyggd vetenskap samt vad gäller dess vilja att förtrycka individer som inte passar deras mallar.

Man kan ju dessutom notera den totala avsaknaden av intresse för att faktiskt hjälpa ofrivilligt prostituerade. Förmodligen ser man helst att de försvinner från jordens yta på lämpligt sätt, då spöstraff ännu kan vara lite svårt att få stöd för.

Anonym sa...

Pierre Gilly! Jag tycker ditt resonemang är ett av de bättre jag läst i bloggosfären. Och kommentatorn ”anonym 10:08 fm” borde väl söka vård för åkomman ”asymmetrisk moral”. Det är ju också en intressant tankegång att det är medborgarskapet som avgör om man skall straffas för en viss handling – inte om handlingen är straffbar där den utföres. Vad gör man med dem, som har dubbelt medborgarskap? Lägg ner befria Dawit Isaak? Vi lever väl ändå i en rättsstat? Eller två? Minst!

Anonym sa...

Liberala sa bill, då säger bull...

Alien Intervention sa...

Fast egentligen är det lite hycklande. Deras föslag borde ju gälla ALLA brott.

Tänk att äntligen få sätta dit alla pensionärer som testar Khat på upplevelseresan i Peru, få straffa alla jävla ungdomar när de varit i Holland, samt äntligen få ta körkortet ifrån kungen när han kört "fängelsegradigt" för fort i danmark?

Deras förslag ger oanade möjligheter. ;)

bloggare på icedaniel.se sa...

Det är hyclande att straffa svenska medborgare om det de gör i ett annat land inte är olagligt där.

JohJoh sa...

Bra skrivet.

Måste bara fråga "Alien..."
Khat i Peru? Khat används väl i afrika, i Peru tuggar man Koka-blad.