tisdag, april 02, 2013

Det stora tågrånetMikael Nybergs bok om SJ:s problem, eller problemet med SJ, Det stora tågrånet, har nu kommit ut som pocket (Karneval förlag). Stig-Björn Ljunggren har skrivit en krönika i Borås Tidning som, tror jag, sammanfattar bokens centrala tanken rätt bra:
”En verksamhet med ett stort antal aktörer – och allt fler passagerare – har svårt att fungera bra. För om en lokförare inte kan gå ur tåget för att skotta bort lite is och snö från en växel – därför att rälsen inte tillhör det egna företaget – då är något fel. Mikael Nybergs enkla konstaterande är nämligen att om hjulet och rälsen skilts åt av administrativa gränsdragningar, då finns det en risk att de som äger hjulet ignorerar att det kan skada rälsen. Eller tvärtom. Och det brukar vi ju ha som tumregel för alla administrativa lösningar. Om den som utför ett uppdrag inte själv påverkas av kostnaderna blir det i längden dyrare. ”

Stig-Björn Ljunggren menar att Nyberg är lite för nostalgisk när det gäller det gamla SJ. Att SJ inte var särskilt bra förr heller:

”Nyberg är så respektfull inför det stora järnvägsbolaget att han inte ens ironiserar över att ”SJ” inte längre står för någon förkortning. Det där med ”Statens Järnvägar” är utraderat. Nyberg antyder inte ens det fruktbara i att läsa dagens företagsbeteckning ”SJ AB” baklänges. Sin bittra kritik till trots är han kanske trots allt en gentleman.”

Boken går att köpa på

Bokus
och
Adlibris

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det trodde jag inte om Stig-Björn!

Pierre Gilly sa...

Inte jag heller...