torsdag, april 11, 2013

I Lars Beckmans huvud


Kenneth Waltz, ganska lik Jan Myrdal

Rubriken är ”Det finns alltså kommunister i Sverige som tycker att det är bra att Nordkorea har kärnvapen!” Nymoderaten Lars Beckman kommer med några invektiv men förmår inte formulera något som liknar argument. Han är bara upprörd. I det är han en rätt typisk riksdagsman. Tror Beckman att Myrdal har fel om att terrorbalans kan upprätthålla freden? Det är inte en originell uppfattning. Den delas till av många av världens främsta experter på området, Kenneth Waltz, som är verksam på Columbiauniversitetet. De är inte kommunister. Deras politiska värderingar är för övrigt inte lika relevanta som de argumenten de för fram. Riktiga experter utgår ifrån hur världen sett ut sedan andra världskriget. Beckman och andra charlataner utgår ifrån sin egen uppfattning av vissa staters natur när de gör sina analyser, om nu analys är rätt ord. De argumenterar mot sina egna mardrömmar. Ännu så länge har dock ingen stat - hur osympatisk man än anser den vara - startat ett kärnvapenkrig.

Och att Jan Myrdal inte skulle hängas ut i media – som Beckman hävdar – visar hur lite han bryr sig om vad som faktiskt händer i verkligheten när han formulerar sina åsikter. Nej, problemet med media i Sverige är inte att den kontrolleras av socialdemokrater, som Beckman tror, utan att man hela tiden misslyckas med att presentera kunskapsläget på ett rimligt sätt. Majoritetsuppfattningen bland oberoende experter presenteras som tvivelaktiga eller inte alls i många frågor. Det gäller allt från narkotikafrågor, ekonomisk politik, skolforskning osv. Den politiska och mediala debatten är nästan helt frikopplad från kunskapseliten.

Jan Myrdal har skrivit en artikel i Proletären om sin syn på Nordkoras kärnvapen. Expressens intervju är kort och finns inte på nätet men Lars Beckman har fotat av hela sidan och lagt ut den på sin blogg. Klicka på bilden så blir det läsbart.

Kennet Waltz var för övrigt en av många amerikanska experter som jag intervjuade när jag skrev boken Bombdiplomati Konsten att skapa en fiende. Det femte kapitlet, Rädslan för bomben, bygger i hög grad på Kennet Waltz forskning. Svd

3 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Beckman är väl ett exempel på dom jag skrev om i kommentaren till http://pierregilly.blogspot.se/2013/04/tankesmedjor-med-tunnelseende.html - den härskande klassen i Sverige och Europa är ointresserade av fakta och kunskap. Dom tycker. Det räcker - det är ju ändå marknaden som bestämmer så verkligheten är inget man behöver bry sig om.

Om den nu ens existerar. Ett av deras favorituttryck är ju "i min verklighet".

Det är märkligt att inte oppositionen har tagit fasta på det här. En härskande klass som är för dum för att begripa något vore ju annars ett fynd!

Pierre Gilly sa...

Analyser gör sig kanske inte lika bra som magkänsla i informationssamhället.

Anonym sa...

Det är illa nog att vi hade en terrorbalans mellan supermakterna att hålla reda på under kalla kriget.
Hur nära vi var undergång vet bara gudarna.
Tror man att ett otal konflikthärdar världen över skulle hållas bättre i balans och skapa fred med kärnvapen på respektive sida är man ute på väldigt djupt vatten tror jag.