torsdag, april 04, 2013

Misslyckat försök till empati på SvD


Bilden från the Propaganda remix project.

Ivar Arpi på SvD försöker idag att känna empati med Nordkorea. Idén har han fått från vietnamkrigets arkitekt Robert MacNamara. Empati var som bekant inte Robert MacNamara starka sida här i livet, och det går bara sådär för SvD:s ledarskribent.

Arpi förmår inte analysera mer på sin höjd än den retoriska ytan hos nordkoreanerna. Han kommer fram till att den nordkoreanska regimen troligtvis inte är irrationell men att den har en ”ideologi” som gör att de har andra intressen än resten av världen.

”Önskan att skaffa kärnvapen blir fullt logiskt utifrån hur nordkoreanerna indoktrinerats att uppfatta omvärlden, med landet som en liten utsatt atoll i ett stort fientligt världshav.

(..)

Det enda som verkligen kan freda landet från en fientlig intervention, anser de själva, är kärnvapen. Regimen är nämligen övertygad om att USA behöver avskräckas.”


Tanken att man skulle kunna analysera Nordkorea utifrån faktiska händelser tycks inte ha slagit Arpi. USA har invaderat och bombat ett antal stater sedan andra världskriget men aldrig ett land som har förmågan att attackera det amerikanska fastlandet. Är det en ideologisk villfarelse att tro att även Nordkorea skulle kunna angripas? Är det ideologisk att tro att historien kan upprepa sig, men realistiskt att tro på bilden av USA som en fredsduva? Föreställningen att terrorbalans fungerar betraktades som realistisk under det kalla kriget men kanske är det en extrem och ideologisk syn idag? Och hur skulle USA reagera om en Nordkoreansk flotta med bombplan genomförde en militärmanöver några minuter från Washington och New York?

SvD2 SvD3

Inga kommentarer: