tisdag, april 02, 2013

Nyanserat om Nordkorea
Svenska medier älskar att göra sig lustig över Nordkorea. Landet och dess regim verkar som tagna ur en James Bondfilm och är en lätt måltavla. Lite som den där killen på min grundskola som stammade och fick epileptiska anfall om man retade honom tillräckligt. Att allt är Nordkoreas fel anses som närmast självklart. Precis som man på film kan se vem på utseendet vem som är en skurk så räcker det med att veta att Nordkorea är en diktatur för att veta vem som bär skulden. Få har visserligen någon större klarhet i händelseförloppet de senaste veckorna men sådant är inte särskilt viktig när man tar skriver. Kan det vara så att de opinionsbildare som beskriver motstånd till vinster en välfärden som en extrem ståndpunkt – trots att 90 procent av svenska folket ogillar vinstdrivna skolor och äldrevård – också glömmer att berätta något när det gäller ordkriget på den koreanska halvön?I svenska dagstidningar har jag hittat ett försök att nyansera vad som händer. Helsingborgs Dagblads kulturredaktör Sören Sommelius som bygger sin krönika, "Nordkorea och USA:s propagandakrig", på uppgifter från amerikansk fredsorganisation:

”Svenska medier framställdes under påskaftonen Nordkoreas kärnvapenhot mot USA och Sydkorea som utslag för sluggeraktiga hot mot omvärlden från en helt paranoid och isolerad regim. Men var det hela sanningen?
Två dagar tidigare beordrades Pentagon av Obama-administrationen att utföra fingerade bombattacker mot Nordkorea, skriver Brian Becker från antikrigsorganisationen ANSWER. USA satte in sitt mest fruktade flygplan, B2 Stealth, i attackerna. USA:s mest avancerade bombplan är utrustade för att bomba med kärnvapen. Varje plan kostar de amerikanska skattebetalarna 20 miljarder kronor. Att hålla en B2 Stealth i luften kostar så där en miljon i timmen, enligt Center for Public Integrity. Dessa plan har nu fällt bombattrapper nära mål i Nordkorea.”
Sommelius krönika är värd att läsas i sin helhet.


Bilderna kommer från remaken av den rätt kassa åttiotalsfilmen Red Dawn som gick på bio i somras. Originalfilmen handlar om hur Sovjetunionen plötsligt lyckas ockuperar hela USA. Och hur några ungdomar med handeldvapen tar upp kampen mot ryssarna. Trots att ryssarna slagit ut den amerikanska armén över en natt har de svårt att hantera de amerikanska tonåringarna. I den nya filmen var det först tänkt att Kina skulle invadera USA men det ändrades sedan till…. Nordkorea… Filmen är naturligtvis fullständigt osannolik men fick förmodligen miljoner amerikaner att tro att Nordkorea har en armé de bör vara rädda för.

Inga kommentarer: