måndag, april 08, 2013

Oförsonlig, onyanserad, ondsintNils Erik Sandberg, ökänd från DN, sysselsätter sig sedan pensioneringen med att plåga Kristianstadsbladets läsare med sina krior. Lika oförsonlig, onyanserad och ondsint som någonsin.

I dagens krönika låtsas Sandberg att lönebildningen bara kan eller bara bör påverkas av produktiviteten. Det stämmer såvida att de som inte producerar något knappast kan räkna med en inkomst. Men samtidigt är det uppenbart att löner inte främst avgörs av produktivitet utan av maktförhållanden på arbetsmarknaden och i samhället.

De som jobbar på MacDonalds i Kina utför till exempel exakt samma arbetsmoment som kollegorna i Sverige men får bara en bråkdel av lönen. Kineserna måste arbeta mycket längre än en svensk för att köpa en hamburgare. På samma sätt förhåller det sig med kvalificerade arbeten vars produkter hamnar på världsmarknaden. En kinesisk ingenjör kan vara lika produktiv som en europeisk, eller mer, men tjänar ändå betydligt mindre. Flyttar samma person till Sverige får han dock svensk lön, trots att hans kvalifikationer knappast förändrats.

Sandberg skriver att allt företagare vill ha är ”en liten vinst” trots att de naturligtvis som regel alltid strävar efter maximal vinst. Går du till Volvos bolagsstämma och föreslår att målet bör vara "en liten vinst" så kommer aktieägarna att hånskratta. Företag ger inte automatiskt en del av produktivitetsökningar till de anställda i form av löneökningar. Det är här facket spelar en roll. Men de har inte gjort ett bra jobb på länge. En allt större del av svenska företags vinster går till aktieägarna och allt mindre till löntagarna.

Det finns ingen naturlig arbetsmarknad eller världsmarknad. Ingen marknad är eller kan vara oreglerad. Läkarnas höga löner är naturligtvis en följd av politiska beslut. Om man femdubblade antagningen till läkarlinjen skulle löner sjunka drastiskt. Liksom intresset för yrket bland de mest studiebegåvade. Titta på vad som hänt med läraryrket sedan kommunaliseringen. Om Sverige automatiskt gav visum till läkare från fattiga länder skulle läkarlönerna rasa. I alla fall om inte facket kan bjuda motstånd.

Svenska ingenjörers löner är också i hög grad ett resultat av en statlig strategi. Här är man inte lika restriktiv med utbildningsplatserna, för att kunna förse svenska företag med billig arbetskraft. Och det funkar. Svenska ingenjörer är billigare än tyska.

Inga kommentarer: